....
архив на информацията

ГРЕШКИ ПРИ АРХИВИРАНЕ НА ВАШАТА ИНФОРМАЦИЯ

С навлизане на технологиите в нашето ежедневие термина архив на информация (backup) все по-често се среща и прилага. Правейки архив често пъти потребителите допускат различни грешки. За да предпазим вашата информация ще обърнем внимание на няколко често срещани грешки при органзиацията на вашия архив.

Видовете архив може да прочете в следната статия.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДОБЪР АРХИВ (BACKUP) НА ИНФОРМАЦИЯТА

 

  1. Не правите никакъв архив.

Това е първата и основна грешка. Неправенето на архив най-често е по 2 причини. Нямали сте взъможност или сте смятали, че информацията не е била толкова важна. До момента, когато безвъзвратно сте я загубили.

  1. Правите архив на същия хардуер, където са оригиналните файлове.

Идеята на архива е да направите сигурно копие на информацията. Задължително архивирането трябва да става на място различно от мястото, където се пазят оригиналните файлове. При повреда на този хардуер, то архивните копия се губят заедно с оригиналните.

  1. Не тествате архива.

Правенето на архива изисква серия от процеси. Не е достатъчно просто да създадете копие на информацията. Трябва да проверите тези файлове от копието дали може да се ползват (достъпни) в случай на нужда. Тестването на архива е също толкова важно, колкото самото архивиране. Често пъти самия архив е компресиран и е възможно архивното копие да се повреди и не може да се отвори, което изисква нов архив.

  1. Не го правите редовно

Важно е да правите архив редовно, особено в случаи, когато информацията често се опреснява.

  1. Не индексирате архивните файлове.

Важно е да индексирате кой от архив от кой хардуер идва. В случай на нужда бързо може да възстановите архивното копие на правилния хардуер.

Загубата на информация струва скъпо. Правенето на архив е задължителна част от нашата кибер-хигиена. Гледайте на архивирането като защита на инвестицията, която правите в опазването на вашата информация.

На какво да правите вашия архив може да прочетете тук.

Най-добрите начини и средства за архивиране на вашата информация

За повече въпроси се обърнете към вашата компютърна поддръжка или към нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »