....
Антивирусен софтуер

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер?

Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер да ползвате. Да ползвате вградения в Win 10 или Win 11 Windows Defender или да купите и инсталирате друг антивирусен софтуер. Отговорът не е еднозначен.

В Windows 10 & Windows 11 има вграден антивирусен софтуер. Което пълно име е Microsoft Defender Antivirus известен също като Windows Defender. Преди години не беше особено популярен за ползване, тъй като не вършеше много работа. В последно време Microsoft обърна голямо внимание в развитието му и малко по малко той започна да върши своята работа откриване, блокиране и неутрализиране на зловреден софтуер.

В Windows Defender има доста вградени опции, някои от тях са налични само в платените аналози на останалите антивирусни програми. Има родителски контрол, мениджър на пароли вграден в Microsoft Edge, което може да се синхронизира с Microsoft Authenticator на Android § iOS. В Microsoft Edge Има функция SmartScreen, който автоматично блокира влизането и тегленето в опасни сайтове.

ГОЛЕМИЯТ НЕДОСТАТЪК НА WINDOWS DEFENDER

Скритият и не толкова скрит недостатък на Windows Defender е, че той работи отлично, когато потребителят ползва продукти на Microsoft. Това значи работи по-добре с Microsoft Edge, а не с Chrome или FireFox. По-добре с Microsoft Office 365, отколкото с Google Workspace или Libre Office. Microsoft Teams вместо със Slack или Zoom. Това значи, че ако ползвате Chrome или FireFox и влезете в опасен сайт, то в случая ще разчитате на защитата на браузъра, а не на Windows Defender. (Ако трябва да сме честни, защитата на Chrome и FireFox в последно време е достатъчно добра). Windows Defender няма добавки на браузъра за Chrome & FireFox. Има ги само в Pro. Educational & Enterprise версиите (т.е. платените). За да работи добре „Родителски контрол“, то децата трябва също да ползват Microsoft Edge, а не друг браузър.

КАКВО ДА ИЗБЕРЕМ?

Ако ползвате Microsoft Edge като ваш основен браузър (а според много експерти, той работи по-леко и бързо от Chrome), то вградената антивирусна програма Windows Defender ще ви служи добре в комбинация с останалите защити с/у зловреден софтуер, които има в Win 10 & Win 11. Също така може да ви осигури няколко допълнителни функции на вашия смарт телефон.

Ако ползвате предимно Chrome, FireFox, Google WorkSpace, Libre Office или други алтернативи на Microsoft продуктите, то по-добре да потърсите друг платена антивирусна програма като Eset. Тези програми ще работят добре с всички браузъри,  всякакви софтуери, а не само с тези на Microsoft.

Дали ще ползвате Windows Defender или не, зависи изцяло от вас. Изглежда труден въпрос, но всъщност не е. Хубавото е, че в последните години Windows Defender се превърна в една надеждна защита на Вашия компютър и сериозна алтернатива за защита на вашия компютър.

Повече за антивирусен софтуер.

КАКВО Е АНТИВИРУС? ИМАМЕ ЛИ НУЖДА ОТ ТАЗИ ПРОГРАМА?

 

За повече информация се свържете с Вашата компютърна поддръжка или с нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »