....
Скорост на интернет

ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА ТЕСТВАМЕ СКОРОСТ НА НАШИЯ ИНТЕРНЕТ С ТЕЛЕФОН?

Скорост на интернет.

Всекидневно ползваме нашите мобилни телефони почти за всичко. Така, че напълно естествено звучи и често го правим е да грабнем телефона и да измерим скоростта на интернета, за който сме абонирани. Това обаче е неправилно и ще обясним защо.

Защо телефона показва неточни резултати?

Ползвайки телефон за измерване на нашата скорост е неправилно и често пъти виждаме, че скоростта е бавна в сравнение с нашия аб. план, то първо трябва да разберем как работят интернет тестовете. Главният детайл е при ползването на такъв тест за скоростта е, че вие не се свързвате и измервате вашата интернет връзка с тест сървъра за бързина, а вие всъщност свързвате устройството, което проверява връзката към тест сървъра. Т.е. в случай, че ползвате телефон, вие сте зависими от неговата скорост, после от WiFi рутера и така всички устройства по мрежата докато се стигне до тест сървъра. И всяко устройство по пътя е може да се окаже, че действа като фуния в зависимост от техническите характеристики, с които разполага. Това води до потенциално забавяне. Отделно всяко разминаване bandwidth-a е на устройствата по пътя до тест сървъра води до неточни резултати при провеждане на теста.

Ако извършвате теста през телефон най-вероятно ще получите по-бавни резултати. Това най-често се дължи на факта, че сте ограничени от възможностите на Вашия WiFi рутер. Скоростта на връзката м/у Вашия телефон и WiFi рутера е по-ниска от скоростта на връзката м/у рутера и интернет устройството на Вашия доставчик. Това е в сила не само за телефон, а и всички останали устройства, които бихте ползвали за тестване. Ако те ползват безжичната мрежа за тест, като таблет, лаптоп, конзоли, смарт ТВ и тн.

Има го и обратния случай. Когато разполагате с последно поколение WiFi Рутер и телефон. Връзката м/у тях може да е много по-бърза от тази, която плащате на интернет доставчика. Резултати от теста също ще са неточни.

Как трябва да тестваме скорост на интернет?

Правилото гласи колкото по-малко устройства до модема на доставчика, толкова по-добре. Някои от рутерите имат в контролния си панел опция за скорост на връзката. Трябва само да се логнете и да намерите тази опция.

Друг начин е директно да вкарате входящия LAN кабел в мрежовата карта на лаптоп/PC и по този начин да извършите теста. Имайте предвид, че старите лаптопи са с бавни мрежови карти 10/100 Mbps и тестът също ще покаже неверни данни. Трябва да влезете в Control Panel -> All Control Panel Items – > Network and Sharing Centre и натиснете Ethernet, както е на снимката.

Скорост на интернет
Скорост на интернет

Ако има голямо разминаване скоростта през рутер и без него, значи е време да помислите за подновяване на оборудването вкъщи.

За повече информация се свържете с Вашата компютърна поддръжка или с нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »