....
Анивирусна програма

КАКВО Е АНТИВИРУС? ИМАМЕ ЛИ НУЖДА ОТ ТАЗИ ПРОГРАМА?

АНТИВИРУС. Имаме ли нужда?

Антивирусният софтуер защитава вашия компютър от зловреден софтуер и атаки от киберспрестъпници. Антиврусната програма проверява данните от уеб страници, файлове,  софтуер, приложения, които се срещат в интернет. Следи за познати киберопасности, поведение на програми и предупреждава при съмнителни прояви на зловреден код в тях. Търси да блокира и изтрие съмнителен софтуер, колкото е възможно по-бързо.

Антивирусната програма е задължителен атрибут във всяко едно устройство свързано в интернет. Ако нямате инсталиран такъв софтуер, то сте подложени на огромен риск от заразяване на вашия компютър със зловреден софтуер, който може да остане незабелязан предизивикващ огромни главоболия за потребителя като загуба на информация, финансови разходи и др.

Ако имате инсталирана антивирусна програма, то може да помислите, че напълно сте защитен. Това обаче може да се окаже, че не е точно така. С нови и много интелигентни киберопасности и нашата употреба на различни устройства свързани с интернет, то нашата пълна безопасност може да се окаже сложна задача. Първа и важна стъпка е да сте сигурни, че вашата антиврусна програма работи до последните и най-нови дефиниции.

Какво прави тoчно антивирусната програма?

Това е програма или съвкупност от програми, които сканират, за да открият и изтрият зловреден софтуер на вашия компютър. Антивирусната програма е важна стъпка за вашата цялостна стратегия за защита на вашия компютър. Зловредният софтуер може да причини много вреди отзагуба на информация до следене и контролиране на вашата активност онлайн. Антивирусната програма изпълнява няколко основни задачи:

 • Отделя опасните файлове, при които е открит зловреден софтуер
 • Сканира през определен период от време файловете на компютъра
 • Сканира отделен файл или целия диск.
 • Трие зловреден софтуер при откриването му.
 • Потвърждава сигурноста на дадено устройств, което влиза в досег с вашия компютър (например USB памет)

От какво ви защитава антивирусната програма?

Както вече споменахме зловредният софтуер се стреми да разруши вашата информация или да добие контрол над вашия компютър. Има различни видове зловреден софтуер, които накратко ще изброим.

 • Spyware – шпионски софтуер
 • Ransom software – зловреден софтуер, чиято цел е да вземе откуп от жертвата.
 • Вируси
 • Червеи – размножават копия с информация м/у компютрите.
 • Троянски коне – обещават едно, но доставят друго на компютъра 🙂
 • Adware – доставят рекламни материали
 • Spam – доставят непоискани мейли

Повече за видовете интернет заплахи

10-те НАЙ-СРЕЩАНИ КОМПЮТЪРНИ ЗАПЛАХИ В ИНТЕРНЕТ

 

Имам ли нужда от антивирусна защита при ползванe на Mac?

Има ли вируси при Mac? Да, има. Apple устройствата може да не се толкова таргетирани, колкото устройствата под Windows, но за тях има не малък брой зловреден софтуер. Важно е да им знания и култура на ползване при онлайн активност. Да не се отварят линкове, приложени файлове от непознати изпращачи и посещение на сайтове със съмнителна репутация.

Безплатна антивирусна програма. Заслужава ли си?

Друг чест въпрос, който си задават потребителите е дали безплатната антивирусна програма ни защитава. Има ли безплатни неща на този свят? Безплатните версии на антиврусните програми са с орязана функционалност, бавно получават най-новите дефиниции и правят пари след като ни набутват реклами и ни следят. Т.е. споделят инфо за нас на трети страни. Също така при инсталирането им често пъти се инсталира и допълнителен нежелан софтуер, който натоварва работата на нашия компютър.

Често пъти свбодния даунлоуд на такива програми може да крие и зловреден софтуер. Ето защо сваляйте софтуер от сайтове, на които имате доверие.

Препоръка от нас е да свалите трайъл версията на дадена антиврусна програма от сайта на производителя и да прецените дали платената версия ще ви свърши работа.

Достатъчно добра онлайн защита ли е антивирусната програма програма?

Киберопасностите са се развили доста от времената на обикновения вирус във вашия компютър. Сега опасностите са много различни и опасни. Зловредният софтуер може да изложи на риск вашата финансова информация, лични данни и да се отворят различни уязвимости. Ето защо ще изброим няколко препоръки и добри практики, които да спазвате, когато сте онлайн:

Знаете ли, че обществената Wi Fi мрежа също може да бъде несигурна и да представлява опасност за вашия компютър? Това може също да бъде начин за неоторизирано влизане във вашия компютър. Когато влизате през обществен Wi Fi към интернет е добре да ползвате VPN (криптира информацията, която получавате и изпращате).

Ползвайте сигурни и сложни пароли. Не ги пишете листчета. Не ползвайте една и съща парола на различни акаунти. Ползвайте мениджър за пароли.

Как да изберете по-добра парола?

 

Архивирайте редовно информация от вашия компютър, телефон, таблет. Това е важна стъпка с/у загуба на ценна информация заради хардуерен проблем или заразяване с криптовирус. Повече за архивите:

ГРЕШКИ ПРИ АРХИВИРАНЕ НА ВАШАТА ИНФОРМАЦИЯ

За повече въпроси се обърнете към вашата компютърна поддръжка или към нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »