....
Catfish атака

КАКВО Е CATFISH атака? 9 ПРИЗНАКА ЗА CATFISH ATAKA

CATFISH атака.

КАКВО Е CATFISH?

CATFISH или CATFISHING е създаване на фалшива идентичност в интернет пространството с цел примамването на хора във връзка онлайн. Терминът става популярен след излъчването на документалния филм Catfish през 2010 г. И няма никакви признаци този феномен да намалява в интернет пространството.

Каква е причината хората да правят фалшива самоличност? Причините са различни, но в почти всички слуаи не са от добра и благородна кауза. Някои CATFISH потребители са самотни и създават фалшиви профили с цел да контактуват и имат връзка с хора, които не могат да имат в реалния живот поради някаква причина, други CATFISH потребители са тролове, които пълнят социалните мрежи с провокативни и оскърбителни коментари, а трети създават такива профили с цел да изкарат пари. Понякога CATFISH профила е първата крачка в план на отвличане. Какъвто и да е мотива за CATFISH, никой не иска да стане негова жертва. Ако се усетите, че контактувате с CATFISH потребител, то ще искате спрете всякакви контакти с този профил. На база събрана и анализирана информация от жертви на CATFISH атаки има няколко признака, за които трябва да гледате, когато установявате връзка с непознат потребител онлайн. Прочетете и запомнете, че те могат да бъдат червена лампа, за която да гледате при контактуване онлайн.

  1. Не си вдига телефона.

Едно е да контактувате онлайн със съобщения, съвсем друго е да се чуете с лицето по телефон.

  1. Няма много последователи и приятели

В днешно време акаунт в социална платформа не гарантира идентичност на собственика на този акаунт. Ако все пак неговия акаунт има прекалено малко приятели, снимки. Не е пълен. Бъдете внимателни.

  1. Онлайн връзката прогресира много бързо.

Ако лице, с което нямате нищо общо още с първите си постове налага бързо темпо в развитие на вашите взаимоотношения, то внимавайте.

  1. Всичко изглежда прекалено хубаво, за да е истина.

Когато ви се представи една безгрешна и идеална картина, това трябва да е червена лампичка за вас самите.

  1. Използват чужди снимки

Използването на чужди снимки в профила е сигурен знак, че акаунта е фалшив. Внимавайте за случаи, когато единсвените им снимки са проефиоснално направени.

  1. Искат пари

Никога не изпращайте пари на непознат. Всеки има нужда от помощ, но обикновено тя се иска от близък или роднина. Никога не изпращайте пари на човек, с който никога не сте срещали и никога не разкривайте ваши сметки и друга важна информация.

  1. Тяхната „работа“ ги изпраща наляво-надясно

Не всеки пътуващ е измамник. Но внимавайте при контакти от Африка и Азия (особено Близкия Изток). Често молба за пари идват от персони, чиято работа уж ги е завела в чужда страна.

  1. Съобщенията са с граматически грешки.

Често пъти се използват онлайн речници, за да може да установят контакт с вас.

  1. Имат „трудни“ истории

Дали искат вашите пари или съжаление CATFISH измамниците знаят как да разбудят вашето съжаление. Ще ви разкажат най-сърцераздирателни истории. Винаги имат готов отговор на въпроси защо не можете да се чуете по skype или защо толкова спешно им трябват пари.

Ако ваш познат или вие имате онлайн връзка с непознат, където някои от тези особености са налице, имайте едно на ум!

За повече информация се свържете с Вашата компютърна поддръжка или с нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »