....
TOR бразуър

КАКВО Е TOR? КАК ДА ГО ПОЛЗВАМЕ?

Независимо колко сте запознат в интернтет сигурноста най-вероятно сте чували за бразуъра TOR и за неговата сигурност в пространството. На първо четене може да ви се стори странна терминологията около неговото наименование, но това има лесно обяснение.

Какво е TOR?

В средата  на 90те години на 20 в. военните на САЩ търсят начини за сигурен обмен на чувствителни данни пом/у си. Математик и 2ма програмисти от военна лаборатория излизат с предложение за т.н, „луково рутиране“ (onion routing) или многопластово рутиране. Това било нов вид технология, при  която комуникацията с интернет се защитава от много нива (пластове) на защита. От 2003 The Onion Routing, от където излиза и съкращението TOR е публичен проект и компютърни ентусиасти от цял свят продължават да го развиват. Към днешна дата стотици хиляди потребители чрез своите компютри свързани в интернет създават TOR мрежата, като те (компютрите им) играят ролята на възли/релета за поддръжка на мрежата.

Или просто обяснено TOR е свързана мрежа към интернет със собствен браузър. Веднъж свързал се с интернет чрез TOR браузър вашият трафик е изчистен от първото ниво с идентифицираща за вас информация, след това заявката ви се препраща м/у възлите/релетата, които служат и за криптиране и изолиране на вашата заявка ниво след ниво, пласт след пласт като при зеленчука лук, за което така е наречен. Веднъж свързали се с интернет чрез TOR e почти невъзможно да бъдете проследени, заявката ви минава през възли от целия свят и накрая отваряйки желаната интернет страница вашата заявка не може да бъде проследена откъде е дошла.

КАК ДА СЕ ПОЛЗВА TOR?

Нормалното посещение на сайтове в интернет пространството е лесна задача с TOR браузъра. Просто трябва да се следват инструкциите при сваляне и инсталация. При отваряне за първи път може да ви поиска да конфигураирате връзката (това е валидно за държави, които са го забранили за ползване като Китай и Саудитска Арабия) или просто да се свържете с желаната от вас страница. Понякога свързването с дадена страница може да отнеме няколко минути. Това е така, защото на TOR понякога му е нужно по-дълго време да намери подходящите възли/релета, за да достигнете до нея.  Но веднъж стартирал TOR можете да го ползвате като всеки един друг интернет браузър.

Отедлено може само да поиска да си настроите някои настройки за сигурноста. Бихме препоръчали да си оставите настройките по подразбиране. Ако някоя страница не може да бъде заредена дълго време, влезте в горния десен ъгъл, натиснете бутон с три черти и тогава изберете опцията New Tor Circuit for this Site.

ТОР бразуър

Има ли недостатъци ползването на TOR?

TOR e проект, който се развива на доброволни начала от ентусиасти от цял свят. Ето защо скороста на зареждане понякога може да бъде проблем. Когато заявката минава от възел на възел, за да достигнете до желаната от вас страница, то може да забележите, че губите повече време от отварянето на същата през VPN услуга. Това се забелязва ясно, когато ползвате платформа за стрийм услуга като Netflix, VOIP телефония или платформи за видеоконферентни разговори като ZOOM.

Като стана въпрос за видео TOR налага ограничения за обема информация, която може да бъде защитена. Ако например влезете в някой сайт, в който има много мултимедийн съдържание, то е възможно вашия IP адрес да бъде прихванат. Това става най-често през JavaScript. Също свалянето на торенти, чрез TOR излага вашата анонимност на риск. Ето защо при тези настройки са изключени по подразбиране.

Някои хостинг компании също блокират достъпа на сайтове от потребители, ползващи TOR.

Ако искате да ползвате TOR за всекидневен браузър, чрез който да стоите далече от любопитни очи, то той не е най-подходящия. Заради своята скорост и проблама с разглеждането на вградената медия. TOR е удачен избор да се ползва в единични случаи, ако нямате VPN.

Може ли TOR да работи с VPN?

В някои случаи – ДА. Нужни са обаче повече знания да се конфигурира дадена VPN услуга с TOR, която да работи добре. Ако не е настроена добре, то рискувате нито VPN, нито TOR да работят така, че да защитат Вашата анонимност в интернет. Препоръчваме да се запознаете с двата вида софтуер преди да ги съберете. Ако успееете да го направите, то TOR ще защити вашата анонимност в интернет, a VPN ще защити/криптира вашата анонимност при работата на някои приложения, които вървят на заден план на вашето устройство и коминикират с интернет.

За повече информация се свържете с Вашата компютърна поддръжка или с нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »