....
images_Novini_2017_Yahoo

КАКВО ТРЯБВА НАПРАВИТЕ, АКО ВАШИЯ YAHOO АКАУНТ Е ХАКНАТ

През септември Yahoo признаха за пробив в тяхната система. Хакване, което е компрометирало над 500 милиона потребители. На 14 декември от компанията обявиха, че имало отново пробив в сигурноста, при което са засегнати над 1 милиард потребителски акаунти. И вие може да сте м/у тях.

Пробивът е стигнал до пароли, телефонни номера, лични данни, криптирани пароли и тайни въпроси.

1. Това, което първо трябва да направите е да влезете във вашия Yahoo акаунт. Проверете имейла си, ако още не сте го направили. Yahoo изпращат съобщения, ако вие сте м/у засегнатите потребители със стъпки какво да правите.

2. Сменете паролата си

Ако не сте променяли паролата си през последните няколко години, направете го веднага! От Yahoo съобщават, че паролите, до които са се добрали хакерите са криптирани от следния инструмент bcryptТози начин на криптиране обаче може да бъде разбит при повече настоятелност казват от консорциума FIDO AllianceТова е особено валидно, ако хакерът може да предположи каква би била паролата на потребителя. Пароли от рода на 123456, passw0rd или от този род са много лесни за разбиване.

3, Помислете къде другаде сте ползвали тази парола

Често срещана практика е една и съща парола е да се ползва на много акаунти. Ако нещо може да научите от този пробив в Yahoo е, че това е много лоша идея. Освен смяна на паролата в Yahoo акаунта, сменете я и на другите места, където сте я ползвали. Ако хакерите са се добрали до вашата парола, то със сигурност ще я пробват в цяла поредица от често използвани сайтове.

4. Сменете вашите тайни въпроси/отговори НАВСЯКЪДЕ!

Както паролата, така и тайните въпроси/отговори трябва да бъдат сменени навсякъде, Това си е сериозно усилие, но ще ви спести доста бъдещи проблеми. Тайните въпроси/отговори често пъти се ползват за достъп до акаунт без проверка чрез имейл.

5. Двустепенна верификация

Ако сте решили да продължите да ползвате Yahoo мейл, то е хубаво да активирате двустепенна верификация за достъп до мейла. Това е една от най-добрите форми за сигурност на акаунта. Какво значи накратко това. Ако си вкарате паролата за акаунта, Yahoo ще ви изпрати допълнителен код (по телефон), който да вкарате при следващата стъпка. По този начин някой, който ви знае паролата, трудно би имал достъп едновременно и до вашия телефон. Хубаво е да си въведете двустепенна верификация и в другите сайтове, които често посещавате като Facebook, Twitter и др.

6. Изтрийте стар акаунт, който не ползвате

Изтрийте всички акаунти в различни сайтове, ако не ги ползвате. Няма смисъл да ги държите активни, ако не влизате в тях. Ако чуете новини за компрометиран сайт, няма да се чудите дали сте подлежени на риск или не.

Ако имате въпроси, може да се обърнете към специалисти.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »