....
credit-cards

КАК ДА ЗАЩИТИТЕ ВАШАТА КРЕДИТНА КАРТА ПРИ ПАЗАРУВАНЕ В ИНТЕРНЕТ

Пазете Вашата кредитна карта от любопитни очи и спазвайте съветите, които www.cnet.com дава.

ВАЖНО!

 • По възможност ползвайте кредитна карта. Избягвайте разплащането с дебитна карта онлайн, защото те нямат същата степен на защита с/у измама.
 • Ползвайте Вaшата кредитна карта само в сигурни сайтове. Първото нещо, което трябва да проверите в един оналайн магазин дали адреса му започва с HTTPS (т.е. да ползва SSL сертификат).
 • Не изпращайте детайлите от Вашата кредитна карта по мейл и не ги споделяте в социални медии.
 • Поддържайте най-новите дефиниции на антивирусната ви програма и интернет браузера, с който работите.
 • Избягвайте да кликвате в/у съмнителни линкове в мейли. Може да бъде фишинг атака.

Полезни съвети:

 1. Активирайте допълнително ниво на защита на Вашата кредитна карта.

Много кредитни карти може да имат второ ниво на защита, което може да не е активрано по презумпция. Повечето карти имат пин код. Някои банки обаче имат допълнително ниво и изискват Secure Code, за да валидират транзакцията онлайн. Други банки изпращат еднократен ПИН код като смс като второ ниво на оторизация и тн. Проверете всички възможности, които дава Вашата банка и ги активирайте.

 1. Ако е възможно, ползвайте отделна карта за онлайн плащания.

Тези, които искат да отделят случайните онлайн плащания от регулярните плащания, които правят с кредитна карта, могат да прибягнат до вариант с предпалтена карта за онлайн пазаруване. Зареждате в тази карта приблизителната сума, която се очаква да похарчите онлайн. Тази карта има предимства, защото дори компрометирана някъде по веригата, средствата, които могат да бъдат източени от нея ще са ограничени.

 1. Някои банки предлагат виртуални кредитни карти

Някои банки и финансови институции предлагат като услуга да си генерирате към Вашата разплащателна сметка виртуална кредитна карта. Банката ви дава еднократен кредитен номер, който свързан към Вашата разплащателна сметка и обикновено е ограничен като сума и време. Дори да се стигне до компрометиране на Ваш акаунт, то хакерите ще се сдобият само с този временен номер, който ще е вече неизползваем или с ограничени средства по него.

 1. Гледайте извлеченията по Вашата карта за съмнителни сделки.

Повечето банки имат 24/7 системи за мониторинг, които следят всякакви съмнителни операции и действия по движенията на средствата Ви. Въпреки всичко всеки един ползвател трябва стриктно да следи движенията на суми в извлечението, което банката му предоставя периодично. Ако забележи съмнителни транзакции, веднага трябва да се уведоми банката.

 1. Проверете настройките на Вашия интернет браузер

Влезте в настройките на Вашия брзузер и изключете опцията за Autofill (автоматично попълване на полета). Също така изтрийте всяка информация за кредитната карта, която автоматично се е запаметила. В Chrome тези опции се намират в Settings->Advanced->Passwords and forms.

 1. Внимавайте къде и как ползвате Вашата кредитна карта.

Не запаметявайте детайлите на Вашата кредитна карта в интернет сайтове дори на известни и големи онлайн магазини, авиокомпании, сайтове за нощувки и др. Всеки път попълвайте данните на кредитната карта, когато правите покупка. Никой не е защитен от изтичане и кражда на информация, дори най-големите.

Ползвайте различна парола за всеки акаунт, който създавате в онлайн магазините за различни стоки и услуги. Най-добре е да ползвате мениджър за пароли като KeePass, например.

Избягвайте да пазарувате на обеществени места особено, ако ползвате отворена WiFi връзка. Ако пазарувате от мобилен телефон, ползвайте интернет връзката от оператора. Тя е по-сигурна и защитена от WiFi връзката на обществени места.

 1. Внимавайте за фалшиви сайтове и приложения.

Не всяко приложение е истинско особено тези свързани пазаруване. Проверявайте всяко приложение дали наистина е от истински търговец преди да го качите на Вашия телефон. Липсата на ревюта и мнения в Google Store е една червена лампа за Вас да внимавате.

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »