....
images_Novini_2016_Domain

Как да потърсите, намерите и регистрирате идеалния домейн

Да направите свой сайт, в който да представите себе си или вашия бизнес е нещо много хубаво. Ако интернет потребителите не могат да влязат лесно в него, то ще загубите голям брой потенциални посетители. Ето защо намирането и регистрирането на лесен за запомняне домейн е изключително важно.

Както знаете в интернет пространството има огромен брой интернет сайтове, което значи, че голяма част от домейните вече се използват. Така, че първото нещо, което трябва да направите е да направите списък със имената, които искате да проверите дали са свободни. Това значи, че вие сте стеснили избора си до определен брой имена.

Когато избирате домейн, трябва да знаете 5 основни неща:

1. Да бъде кратък

Колкото е по-кратък, толкова е по-лесен за запомняне. Трудно ще бъде дори за случайните посетители да го объркат при писане. Лошото е, че почти всики 1-, 2-, 3- , 4- буквени комбинации са вече заети. Но все пак не се отчайвайте.

2. Да бъде опростен

Освен кратък, домейна е хубаво да бъде максимално опростен. Понякога е много оригинално вместо excellence да напишете ‘xcellence, например, но такива импровизации объркват потенциалните посетители. Избягвайте чертичките, те също объркват потребителите.

3. Домейна трябва да е отражение на съдържанието

Подберете подходящо на съдържанието име. Потребителите се изнервят да влизат в сайтове, чиито домейни нямат нищо общо с това какво има в сайта. Ако сайта е за вашия бизнес, то е хубаво в доейна да е написано името на вашата фирма. Ако е личен, на който качвате вашите снимки, например, то името ви с думата photo или photography е добра отправна точка. Не е хубаво да използвате във вашия домейн името на известни компании, така ще избегнете получаването на писмо от адвокатите им в бъдеще.

4. Да бъде една дума

Хубаво е домейна да бъде една дума. Независимо, че може да е съставен от 2 разлини думи, например, computer expert да бъде computerexpert. Важно е думите, от които е съставен да нямат двойно значение.

5. Изберете подходящо разширение.

Към момента има над 300 различни разширения на домейна. Най-разпонзаваемото е .com. Ако комбинацията на вашия домейн с това разширение е заето, то може да помислите за други варианти. Като .bg, .fr, .de, .co.uk и др. Това са разширения, което показват националната принадлежност, където е разположен бизнеса на този сайт. Разширение като .gov по правило се ползва от правителствени организации и агенции. .org от училища или общесвени организации. Подбирането на правилното разширение може лесно да насочи потенциалните посетители за принадлежността на този сайт.

Има доста сайтове, в които може да проверите дали даден домейн е свободен и каква е цената му за година: 123-reg, Google Domain, name.com, Namecheap  и др.

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »