....
Cybersecurity-Protection

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ БИЗНЕСА ОТ КИБЕРПРЕСТЪПЛЕНИЯ?

Няма бизнес, голям или малък, който може да пренебрегне заплахата от киберпрестъпления. Заплахата от такъв род престъпления расте с всеки изминат ден. Киберпрестъпниците стават все по-изобретателни в целта си да атакуват най-слабото звено в една фирма. Големите корпорации имат големи IT отдели, които могат адекватно да се противопоставят на нарастващите крипто заплахи. Малките и средни фирми не разполгат с такива големи отдели, но въпреки това те могат да предприемат няколко стъпки в насока, която да ги предпази от всекиднвените киберопасности. Тези стъпки ще ви спестят време, пари и репутация.

  1. Архивирайте вашата информация

Абсолютно задължително е да се прави архив на вашата информация. Това е задължителен приоритет за всички фирми. Всяка една фирма разчита и работи с фирмена информация. Тя задължително трябва да прави регулярен архив. Важно е архива, който се прави да може да се бързо да се възстанови и ползва при нужда. Архивът винаги се прави на друго устройсво, а не на сървъра или работния компютър. Така се гарантира, че той може да бъде възстановен, ако се случи събитие. Редовният архив ви защитава от крипто заплахи, които искат откуп за декриптиращ ключ. Дали трябва да се прави на друго устройство или на облачна услуга зависи от ситуацията. Най-добрия архив се прави, когато се спазва правилото 3-2-1.

3-2-1 ПРАВИЛО

Ако е добре организиран този 3-2-1 архив, това гарантира 99,9% успеваемост по възстановяване на данните. Повече за добър архив.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДОБЪР АРХИВ (BACKUP) НА ИНФОРМАЦИЯТА

  1. Грижете се за вашите устройства.

Все повече информация на вашата фирма се достъпва вече от мобилни устройства. Важно е ги пазите. Те трябва да бъдат инсталирани с подходящ софтуер, който да не бъде пробит, ако устройствата попаднат при неподходящи ръце. Всички ваши служители трябва да бъдат задължени да ползват сложен PIN или парола за достъп до служебния мобилен телефон или таблет. Всяко едно устройство трябва да може да бъде следено и изтрито от разстояние при нужда. Всички устройства трябва да бъдат апдейтнати до последната версия на софтуера. Тези регулярни апдейти решават именно проблеми със сигурноста.

  1. Ползвайте силни пароли.

Както вече споделихме, позлването на пароли е задължително при служителите на служебните устройства,  Ползването на правилна политика по паролите е евтин и ефективен начин да защитите вашата информация. 2-степенната оторизация е сигурен и надежден метод за защита на важните акаунти и бази данни. Дори един хакер да се е сдобил с ваша парола, то той няма да успее да влезе във вашия акаунт. Повече по темата

Как да изберете по-добра парола?

  1. Защитете се от зловреден софтуер и фишинг атаки.

Зловредния софтуер причинява вреда на вашите компютри. Целта му е да наруши тяхната работа. Най-често се разпределя чрез фишинг атаки. Фишинг атаката е фалшив имейл от изпращач, който се представя за ваш партньор, колега и приятел.  Повече фишинг атакитеможете да прочетет тук.

ЗАЩО ДНЕС ФИШИНГ* АТАКИТЕ СА ПО-ГАДНИ ОТВСЯКОГА

Първата важна част от тази защита е редовно да инструктирате колегите да бъдат много внимателни при отваряне на приложен файл, линк към имейл или посещаването на опасни сайтове. Свалянето на нелицензиран софтуер също крие голяма опасност.  Втората важна стъпка при тази защита е да се уверите, че всичкия софтуер (антивирусен софтуер, мониторинг софтуер и др.) и хардуер (файъруоли и др.), който спомага за пасивната и активна защита на вашите компютри са апдейтнати до последни дефиниции.

6 СЪВЕТА ЗА ПО-СИГУРЕН БИЗНЕС

За повече въпроси се обърнете към вашата компютърна поддръжка или към нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »