....
CyberCrimes

Киберпрестъпленията са считани за по-сериозна заплаха от тероризъм, трафик на оръжия, корупция и пране на пари

Киберпрестъпленията са считани за сериозна заплаха за вътрешната сигурност на САЩ и Канада, показват резултатите от ESET Cybercrime Barometer. Проучването е направено сред 3500 души и около 90% от тях считат компютърните престъпления за заплаха за страната, в която живеят. В това отношение киберпрестъпността изпреварва редица други заплахи като тероризъм, трафик на оръжия, корупция и пране на пари.

ESET Cybercrime Barometer е базирано на отговорите на 1000 канадци и 2500 американци. Това, което отличава ESET Cybercrime Barometer от други подобни проучвания е, че използва практиките за анкетиране на потребители в Европейския съюз. Затова данните от проучването ни могат да се използват без притеснения, че ще има отклонение от обективността.

Приблизително еднакъв е процентът американци и канадци – около 90% – възприемат киберпрестъпленията като заплаха за страната си. Това е повече в сравнение с всички останали видове престъпления, които биха могли да имат влияние върху вътрешната сигурност.

Проучването показва някои интересни разминавания между реалността и представите на канадското общество за киберзаплахите. Така например кражбата на идентичност се среща сравнително рядко в Канада – само 16.9% от респондентите посочват, че им се е случвало. Въпреки това над три четвърти от канадците се притесняват именно от кражба на идентичност. Те се страхуват още от измами с банкови карти и онлайн банкиране, заразяване с малуер и хакване на профил в социална мрежа или електронна поща.

Резултатите от ESET Cybercrime Barometer са индикатор за това, че държавата и бизнеса трябва да обръща повече внимание на киберзаплахите. В противен случай броят на компютърните престъпления ще продължи да расте. От своя страна това ще намали доверието на потребителите в модерните технологии, които са основен фактор в създаването на брутен вътрешен продукт.

По материали от www.eset.com .

 

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »