....
liptrade logo2

Линукс ще помага на американски ескадрен миноносец

Откритата операционна система Линукс може да се открие на най-различни места, в лабораториите на НАСА, на борда на Международната космическа станция, в адронни колайдери, в лаборатории, помагайки на учени в техните изследвания на Полярния кръг и на още хиляди необичайни места. Инженери я използват за създаването и управлението на хуманоидни роботи, а за производителите на превозни средства е безценна платформа за изграждането на диагностични инструменти. Двете основни причини за това, коментира Силвиу Стате от страниците на Softpedia, са две: надеждност и сигурност. 

 

Разбира се, Линукс се използва и за не толкова миролюбиви цели – като в американския снайпер Mile Maker или в DDG-1000 Zumwalt Class Destroyer, ескадронния миноносец на американските военни, представен наскоро.
Zumwalt представлява нов клас разрушител, който се отличава с това, че се прихваща трудно от радарите на противника и е по-малък от своите събратя. Командния център, подобно и на неговата форма, също се различава значително от другите плавателни съдове от този клас, възползвайки се от система наречена TSCE или Linux-based, Raytheon-built, Total Shipboard Computing Environment 16 „блейд“ сървъра, доставени от IBM.
Корабът ще бъде пуснат на вода следващия месец, но системата за управление е вече тествана надлежно от военните. 
Освен това, плавателният съд има възможност да се контролира практически изцяло от разстояние. Оръдията на разрушителя са автоматизирани, контролирани от оперативния център. 
Трите дисплей работни станции, които виждате на изображението са част от специална система, наречена Common Display System или CDS и са задвижвани от сбор от четири-ядренни процесорни дънни платки на Intel, съхранявани в заздравени кутии. Всяка от тези CDS системи има способността да поддържа по няколко Линукс виртуални машини от типа LynxSecure на LynuxWorx, работещи на основата на разделително ядро, играещо ролята на хипервизьор в CDS системите. Това позволява на всяка отделна работна станция да се свързва към различни мрежи, класифицирани по ниво на защита и цел.Вижте повече:

 

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »