....
liptrade logo2

Макафи: Ако не ви трябва дадено приложение, не го сваляйте

Джон Макафи, ексцентричният създател на антивирусната компанияMcAfee(понастоящем собственост на Intel), не притежава вида и поведението на умел разработчик по информационна защита. Самият той се определя като „Хю Хефнър на хакинга“.

След години, прекарани в света на алкохола и наркотиците, мистериозни авантюри, множество интимни връзки, проблеми със закона, обвинение в убийство и бягство, Макафи днес живее далеч от островния рай наБелизи опасната реалност, в която беше попаднал. Днес Макафи живее в американския Среден Запад, и се занимава с компанията, която основа. Макафи има и нова мисия – да защити потребителя от опасностите в Мрежата.
Преди две години в общественото пространство се появи името наЕдуард Сноудън. Младият мъж, работил като сътрудник наАгенцията за национална сигурност на САЩ (АНС), изнесе огромно количество информация за широкомащабни действия по контрол иследене комуникациите на интернет и смартфон потребителите. В следствие на разкритията на Сноудън, множество хора и компании започнаха да се замислят за сигурността на данните и комуникациите си, като в общото движение по обезпечаване на защитата и конфиденциалността на информацията се включиха личности и организации от всякакъв калибър. А бизнеса с доставянето на допълнителни защити (независимо работещи или не) се разрасна главоломно. Логично и Макафи, вече минал 70-те и по-спокоен, се насочи към този сектор, който не му е непознат. Освен с услугите доставяни отFuture Tense Central, Макафи се занимава и с изнасянето на речи по конференции и форуми за информационна защита в САЩ. Той често говори за сигурността на данните ни и комуникацията в ерата на масовото използване насмартфон технологиите. Това направи и наскоро, в едно интервю за Guardian, в което дава съвет към мобилните потребители. Макафи не от вчера тръби за лошата защита на приложенията и не дотам коректните практики на техните създатели. 
„Игритеса най-лошите. Те са разработвани от малки екипи, като често ние не ги познаваме, а самитеприложениянакрая се оказва, че имат 100 млн. потребители. И всички приложения, които са безплатни изискват прекомерни привилегии. Защо? Защотонищо в живота не е безплатно. Ако ти го предлагат безплатно, то значи събират информация. Повечето от тях взимат само това, което им е нужно. Ако не ви е нужно да имате дадено приложение, не го сваляйте“, съветва Макафи.
Макафи е известен също така, като противник на практиките на компании, катоGoogleпо отношение на събирането на данни. Той припомня спорно изказване наЕрик Шмид, председателят на Google, направено преди няколко години, когато оправда практиките на компанията като заяви: „Ако правите нещо, което не би искал друг да узнае, то най-добре спрете да го правите“.
„Повечето хора не разбират защо трябва да пазят конфиденциалността на данните си.Googleжелае да ви накара вярвате, че ако нямате какво да криете, защо ви притеснява хората да знаят всичко (за вас). Но помислете за момент и си представете един свят, в който всеки знае всяка ваша мисъл и всяко ваше действие. Ще настъпи хаос. Когато се запознаете с някой, не му разкривате вашите най-скрити тайни. Ако конфиденциалността няма вече значение, бихте ли дали портфейла си на абсолютно непознат и му позволите да го претърси и опише съдържанието му? Защо тогава, някой трябва да вярва, че ако не правим нещо лошо, не трябва да се притесняваме, че някой имаконттрол над информациятани?“, споделя Макафи.

Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »