....
liptrade logo2

НАСА ще изпраща на Марс инсталация за производство на кислород

Учените от Масачузетския институт създадоха инсталация, която служи за превръщане на въглеродния окис в кислород. НАСА съобщи, че ще използва тази техника на Марс.

Инсталацията се нарича The Mars Oxygen ISRU Experiment (MOXIE) и произвежда кислород на два етапа. На първия етап се натрупва и компресира въглероден двуокис, а на втория с помощта на електролиза той се преобразува във въглероден окис и атомарен кислород, от който съответно се образува молекулярен кислород. Първата инсталация ще бъде изпратена на Марс през 2020 година заедно с новия роувър.
Марсианската атмосфера се състои от 96% въглероден двуокис и съдържа само 0,2% кислород. Очакванията на учените са, че MOXIE ще осигури ракетно гориво и кислород за бъдещи експедиции до Червената планета.
Към днешен ден прототипът на MOXIE произвежда по 20 грама кислород за един час и работи в продължение на 51 земни денонощия. През 2030 година до Марс ще бъде транспортирана голяма инсталация, която ще произвежда по 2 килограма кислород за един час.
Крайната цел на този мащабен проект е изпращането на роботизирана ракета до Червената планета, натоварена единствено с огромна MOXIE, която за около година и половина ще произведе достатъчно кислород за връщане на астронавти обратно на Земята.

Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »