....
images_Novini_2015_JWNR2010

Няколко съвета за подобряване на WiFi връзката във вашия дом

Няма много неща, които са по-ужасни за един потребител на интернет от бавното зареждане на интернет страници или непрестанното буфериране на видео. Ако напоследък сте забелязали забавяне или срив на WiFi връзката вкъщи, то може да приложите няколко съвета, които C-Net дава, с които може да подобрите вашата безжична връзка в дома ви без да е нужно да харчите излишни пари. В същото време може да си спестите доста нерви.

1. Повдигнете и сложете вашия рутер на цетрално място.

За да може да има хубав обхват навсякъде, то е добре да монтирате вашия рутер близо до идеалния център на дома ви. Хубаво е мястото да е открито с минимални преградни стени и врати. Далече от електромагнитни източници и всякакви други неща, които по някакъв начин могат да повлият на сигнала.

Другия важен момент е рутера да бъде монтиран високо. Рутерите така са направени, че да разпрсъкват сигнала настрани и надолу. Ако го монтирате ниско, това ще е за сметка на силата на сигнала.

2. Разместете антените на рутерите

Ако вашия рутер е с 2 или повече външни антени е добре да ги разместите перепендикулярно една към друга. Едната да е легнала, а другата перпендикулярно да стърчи нагоре. Най-добре комуникират устройствата с рутера, когато антената на разпръскващото устройство и антената на приемното устройство са разположени в една равнина.

 

Поради монтирането на приемащите антени на различни места и по различен начин (вертикален, хоризонтален) е хубаво разпръскващите антени да бъдат разположени и те по различчен начин (хоризонтален и вертикален). Ако вашия рутер е с вградени антени или само с една, то тогава трябва използвате принципа на проба и грешка и да го наместите по начин, по който сигнала е най-добър спрямо вашите безжични устройства.

3.  Сложете добра парола на вашата WiFi мрежа

Сигурността е на първо място. Това е нещо очевидно, което трябва да направите и въпреки това много WiFi мрежи са оставени отворени, които освен забавяне поради свързване на много потребители към вашата мрежа, могат да ви донесат и много други проблеми.

4. Използвайте heatmapping software

Чрез този софтуер може да определите покритието на вашия сигнал. Мъртвите зони и тн. Можете също да разберете дали има външни WiFi източници, които да пречат на вашия сигнал. Подобни софтуери за WiFi heatmapping са: Wi-Fi Heat Map Software, HeatMapper и други.

5. Преминете на 5GHz 

Ако сте извадили, монтирали и настроили вашия рутер без да сте гледали и прочели от задната страна на кутията,, то може в бързината да сте настроили той да работи на 2,4GHz дори да има възможност да работи на 5GHz. Ако работи на 2,4GHz, то има опасност от смущения на сигнала от други безжични, bluetooth устройства, дори от микровълнови печки, които по принцип работят в този диапазон. При 5GHz спектъра е по-чист от външни смущения.

6. Използвайте по-малко натоварен канал

Ако живеет в гъсто населен район, блок и др. е възможно да ползвате едни и същи канали и по този начин това да влияе на качеството на сигнала.

За информация 1, 6 и 11 канали най-често се използват в 2,4GHz честотен спектър. Тези канали не сe застъпват. При 5GHz спектър наличието на канали е по-голямо. Техния брой зависи от модела на рутера. Има приложения за Android като Wifi Analyzerс което да проверите наличните WiFi сигнали около вас и кой канал най-често се използва. При повечето най-нови рутери те самите избират най-малко натоварения канал за своя сигнал.

7. Купете си по-нов рутер

Ако плащате за бърз интернет накрая може да се получи ефекта на гърлото на бутилка. Да идва високоскоростен интернет, но да се забавя от вашия рутер. Ако сте купували вашия wiFi рутер преди повече от 5 години, то трябва да знаете,че технологиите се развиват и той със сигурност не поддържа някои стандарти и скорости като 802,11n/ac, 5GHz или скорости по-високи от 100Mbps. За това вижте модела на сегашния ви рутер и ако има нужда, е хубаво да го подмените.

8. Ако нищо досега не е помогнало, обадете се на Вашия интернет доставчик.

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

 

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »