....
liptrade logo2

Рисунките с молив върху хартия могат да се използват като примитивни сензори

Специалистите от Китайския университет на науките и технологиите съобщиха, чеобикновения правоъгълник, нарисуван с молив върху лист хартия може да се използва като чувствителен сензор, с помощта на който може да се измери, колко е огъната хартията. Ефектът може да бъде използван в носимата електроника и в разнообразните устройства за мониторинг на движение, при системи за сигнализация, които се задействат при отваряне на врата и други.

Това един съвсем евтин и лесен метод и тези сензори могат да се използват в различните любителски DIY-проекти.
Графитният правоъгълник върху хартията провежда електрически ток и има доста високо съпротивление. Когато листът хартия се сгъва, съпротивлението се увеличава или се намалява, в зависимост от посоката на сгъване. Чрез измерване на това съпротивление доста точно може да се определи ъгъла на огъване.
Китайските специалисти допълват, че подобен сензор издържа над 10 000 цикъла сгъване-разгъване.Това не е всичко. При нанасяне на по-сложни рисунки, става възможно проследяването движението на човешки пръст върху хартията.

Научната работа на китайските физици е публикувана в списанието Advanced Functional Materials. Това не е първата научна работа, в която са описани подобни сензори.Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »