....
images_Novini_2016_ComputerHardware

Хардуер

Хардуерът във вашия бизнес има голяма влияние за това как работите. Ако имате подходящите сървъри, компютри, принтери, факсове, то компанията ви ще се движи в желаната от вас посока.

Вие ползвате доста разнообразен хардуер във всекидневната си работа. Някои неща от този хардуер са свързани със сериозни разходи. Например:

Мрежовият сървър. Вашият сървър ви ползволява да пазите, споделяте, контролирате и защитавате важна фирмена информация. Този тип хардуер обикнвено е скъп за купуване, инсталиране и употреба. Животът му е около 5 години, но носи огромно удобство за работата в компанията.

Мрежово ободрудванеВажна васт от цялостната ви IT инфраструктура. Отделните компоненти не са скъпи за покупка, но обикновено се нуждаете от доста голяма част от тях.

КомпютриВ зависимост от спецификата на вашия бизнес, то може да вземете персонален компютър, лаптоп, ултрабук или таблет. Един компютър средна ръка е предвиден да издържи около 3 години. При покупката на такова оборудване трябва внимателно да го съобразите с вашите нужди. При този тип оборудване често се среща фалшивата икономия.

ПринтериОт целия хардуер принтерите (в т. ч. мултифункционални, копирни машини) имат най-голяма разлика м/у цена на придобиване (обикновено ниска) и разходите по използване (високи). Купувайте внимателно!

Монитори, проекториМониторите са неразделна част от персоналните компютри. А проекторите са подходящи за презентации на вашия бизнес.

Мобилен хардуер. Смартфоните са подходящи да бъдете във връзка с вашия бизнес. Лаптопите, ултрабуците и таблетите дават по-голяма възможност за работа, когато сте в движение.

Противно на описаните досега продукти, то има хардуер, който не струва много, но се използва ежедневно за нуждите на вашите бизнес процеси.

СкенериНе са скъпи, но са нужни.

Медии за архивиране. Картите памет, USB стикове, DVD, CD не са скъпи и някои от тях могат да се ползват многократно. Външните дискове могат бъдат разнообразни по обем и вид. Тяхната цена може да варира в големи граници. При тях също трябва да прецените според нуждите ви.

Компютърни аксесоариМишки, клавиатури, слушалки, високоговорители, камери и всякакви други аксесоари, които включвате към вашия компютър или лаптоп. По същество не са скъпи.

 

Оценка на нужния хардуер

Ако не сте технически компетентни, то сравнението и оценката на хардуера, който ви е нужен може да се окаже доста трудна и изнервяща задача. Производителите обикновено изразяват възможностите на хардуера в определни технически термини и възможности. Вие трябва да знаете какво можете да правите с тези термини и възможности. Какво те допринасят и спомагат за вашия бизнес и нужди.

Вашите IT изисквания са основна част при избора на хардуер. Трябва да определите нуждите, целите , кой, къде ще се ползва този хардуер, за да вземете решение по купуването му.

Ако ви липсват знания, то по-добре се консултирайте с IT доставчик или IT администратор при избора на даден продукт.

 

Компютърни марки и цени

Въпреки, че е много важно да се фокусирате в хардуера, който ще ви свърши работа, то е важно да знаете, че живота на един компютър обикновено е планиран да издържи 3 години. За това е важно да планирате предварително и внимателно, когато определяте вашите IT изисквания за закупуване на хардуер.

Най-новите технологии в компютърния бранш обикнвено идват с ценова надценка (ценова премия), когато излизат на пазара. Може да е изкушаващо да имате върха на най-новите технологии, но обикновено допълнителната надценка за това не е привлекателна за повечето компании. От друга страна ниския клас продукти обикнвено водят до фалшива икономия. Ще остареят бързо и ще трябва да се подменят по-скоро. Ако е печатещо устройство, то консуматива може да излезе много по-скъп в дългсрочен план спрямо нуждите ви. Ето защо е препоръчително да се целите в средния клас продукти, чието съотношение цена/качество е добро.

Продуктите на световно известните марки обикновено са по-скъпи от тези на но-малко известните. Заслужава си да плати малко по-висока цена понякога, за да купите продукт на известна марка. Ако ценовата разлика е прекалено голяма, то продукта на по-малко известната марка също би ви сършил работа. Трябва да знаете, че голяма част от компонентите при двата продукта са едни и същи. При по-известната марка може да получите по-добра поддръжка и сервиз, но не и кой знае какви предимства като чисто функционална разлика при работата на м/у двата продукта с едни и същи параметри и функции.

 

Поддръжка на хардуера

Някои хардуерни продукти като сървъри, компютри и принтери имат нужда от постоянна поддръжка, за да функционират нормално, а това е важно за вашия бизнес.

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

 

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »