....
хардуер

Хардуер

Хардуер

Хардуерът във вашия бизнес има голяма влияние за това как работите. Ако имате подходящите сървъри, компютри, принтери, факсове, то компанията ви ще се движи в желаната от вас посока.

Вие ползвате доста разнообразен хардуер във всекидневната си работа. Някои неща от този хардуер са свързани със сериозни разходи. Например:

  • Мрежовият сървър. Вашият сървър ви ползволява да пазите, споделяте, контролирате и защитавате важна фирмена информация. Този тип хардуер обикнвено е скъп за купуване, инсталиране и употреба. Животът му е около 5 години, но носи огромно удобство за работата в компанията.
  • Мрежово ободрудване. Важна васт от цялостната ви IT инфраструктура. Отделните компоненти не са скъпи за покупка, но обикновено се нуждаете от доста голяма част от тях.
  • Компютри. В зависимост от спецификата на вашия бизнес, то може да вземете персонален компютър, лаптоп, ултрабук или таблет. Един компютър средна ръка е предвиден да издържи около 3 години. При покупката на такова оборудване трябва внимателно да го съобразите с вашите нужди. При този тип оборудване често се среща фалшивата икономия.
  • Принтери. От целия хардуер принтерите (в т. ч. мултифункционални, копирни машини) имат най-голяма разлика м/у цена на придобиване (обикновено ниска) и разходите по използване (високи). Купувайте внимателно!
  • Монитори, проектори. Мониторите са неразделна част от персоналните компютри. А проекторите са подходящи за презентации на вашия бизнес.
  • Мобилен хардуер. Смартфоните са подходящи да бъдете във връзка с вашия бизнес. Лаптопите, ултрабуците и таблетите дават по-голяма възможност за работа, когато сте в движение.

Противно на описаните досега продукти, то има хардуер, който не струва много, но се използва ежедневно за нуждите на вашите бизнес процеси.

  • Скенери. Не са скъпи, но са нужни.
  • Медии за архивиране. Картите памет, USB стикове, DVD, CD не са скъпи и някои от тях могат да се ползват многократно. Външните дискове могат бъдат разнообразни по обем и вид. Тяхната цена може да варира в големи граници. При тях също трябва да прецените според нуждите ви.
  • Компютърни аксесоари. Мишки, клавиатури, слушалки, високоговорители, камери и всякакви други аксесоари, които включвате към вашия компютър или лаптоп. По същество не са скъпи.

Оценка на нужния хардуер

Ако не сте технически компетентни, то сравнението и оценката на хардуера, който ви е нужен може да се окаже доста трудна и изнервяща задача. Производителите обикновено изразяват възможностите на хардуера в определни технически термини и възможности. Вие трябва да знаете какво можете да правите с тези термини и възможности. Какво те допринасят и спомагат за вашия бизнес и нужди.

Вашите IT изисквания са основна част при избора на хардуер. Трябва да определите нуждите, целите , кой, къде ще се ползва този хардуер, за да вземете решение по купуването му.

Ако ви липсват знания, то по-добре се консултирайте с IT доставчик или IT администратор при избора на даден продукт.

Компютърни марки и цени

Въпреки, че е много важно да се фокусирате в хардуера, който ще ви свърши работа, то е важно да знаете, че живота на един компютър обикновено е планиран да издържи 3 години. За това е важно да планирате предварително и внимателно, когато определяте вашите IT изисквания за закупуване на хардуер.

Най-новите технологии в компютърния бранш обикнвено идват с ценова надценка (ценова премия), когато излизат на пазара. Може да е изкушаващо да имате върха на най-новите технологии, но обикновено допълнителната надценка за това не е привлекателна за повечето компании. От друга страна ниския клас продукти обикнвено водят до фалшива икономия. Ще остареят бързо и ще трябва да се подменят по-скоро. Ако е печатещо устройство, то консуматива може да излезе много по-скъп в дългсрочен план спрямо нуждите ви. Ето защо е препоръчително да се целите в средния клас продукти, чието съотношение цена/качество е добро.

Продуктите на световно известните марки обикновено са по-скъпи от тези на но-малко известните. Заслужава си да плати малко по-висока цена понякога, за да купите продукт на известна марка. Ако ценовата разлика е прекалено голяма, то продукта на по-малко известната марка също би ви сършил работа. Трябва да знаете, че голяма част от компонентите при двата продукта са едни и същи. При по-известната марка може да получите по-добра поддръжка и сервиз, но не и кой знае какви предимства като чисто функционална разлика при работата на м/у двата продукта с едни и същи параметри и функции.

Поддръжка на хардуера

Някои хардуерни продукти като сървъри, компютри и принтери имат нужда от постоянна поддръжка, за да функционират нормално, а това е важно за вашия бизнес.

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

 

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »