....
liptrade logo2

Панорамни фотографии на планетата Марс по случай 11 годишнината на роувъра Opportunity

NASA публикува нови панорамни фотографии от повърхността на Марс, направени чрез фотоапарата на робота Opportunity, който в началото на седмицата навърши 11 години работа и престой на Червената планета.

Opportunity започна пътешествието си към Марс в началото на месец юни 2003 година и пристигна на планетата в края на януари 2004 година. Плановете на NASA предвиждаха използването на роботизирания апарат в продължение на 90 марсиански дни, но той продължава ефективно да функционира и днес, като по този начин над 40 пъти превиши предвидения експлоатационен срок.
Публикувани са фотографии от една от най-високите точки на кратера Индевър, на височина около 135 метра. Панорамата обхваща област с ширина приблизително 22 километра. Вижда се и част от съседния кратер. По време на пребиваването си на Марс Opportunity получи доста повреди и неизправности в ходовата система, манипулатора и бордовия компютър, но това не попречи на машината успешно да продължи своята работа.
За 11 години автоматизираният роувър Opportunity е преодолял на Марс разстояние от 41,7 километра. Според NASA това е рекорд за преодоляване на пространство от друга планета и извънземна повърхност.Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »