....
ИТ поддръжка

3 МИТА ЗА УЕБ СИГУРНОСТА

Научете фактите, за да може да взимате интелигентни решения относно сигурността на вашия сайт.

С толкова много информация по темата един потребител в интернет трудно се ориентира кое вярно и кое не относно неговата и на неговия бизнес уеб сигурност. Сега ще разгледаме и разкрием 3 основни мита за уеб сигурноста. Ще получите нужните данни, за да може да взимате информирани решения, които касаят вас и вашия бизнес. И от какъв вид защита вие наистина се нуждаете.

  1. Хакване ли? Няма да се случи на мен, защото съм малък.

Хакерите не дискриминират по размер своята жертва. Заплахата от тях е реална. За миналата година 3 от 5 кибер атаки целят малки и средни по размер компании. Около 55% от малкия бизнес в САЩ е бил цел на кибератака през последните 12 месеца.

Защо?

Често пъти малките фирми поради недостиг на средства имат занижени стандарти за сигурност в сравнение големите фирми. Поради финансов недостиг, липса на ИТ експертиза и технологии малките фирми са много уязвими. Ето защо броя на атаките с/у малки фирми (до 250 служители) непрекъснато расте през последните 5 години.

Кибератака с/у малък бизнес излиза скъпо на собственика

Трудно може да се изчисли какви точно са разходите от един пробив в уеб сигурноста. Според проучване около 60% от малките фирми, станали жертва на киберпсретъпление до 6 месеца фалират.

Директните разходи, които следват едно такова престъпление може да изискват разходи за експерти (правни, ИТ или PR), производствени загуби и преки търговски загуби (намаление на продажби, нарушена фирмена репутация и др.) Средните разходи за една фирма (до 250 служители) в САЩ, които последват едно кибер прeстъпление за 2018 г. са били около 36 000 $.

Анализирайте своите слабости в уеб сигурноста.

Един анализ на вашите силни и слаби страни в ИТ сигурноста е жизнено важен. Вие трябва да създадете план, в който да опишете вашите истинки рискове и какви стъпки ще поемете, за да ги избегнете преди те да станали реална опасност за вашия бинес, клиенти и уебсайт. Този анализ може да изисква наемането на външна ИТ компания, която да ви направи анализ, ако вашата фирма е с ограничени ресурси.

  1. Не събирам важна информация от моите клиенти на сайта, ето защо не се нуждая от SSL/TLS сертификат.

Дори да не събирате чувствителна информация от вашите клиенти, то липсата на SSL/TLS сертификат на вашия сайт ще бъде маркиран от браузърите на потребителите като „несигурен“.

За да избегнете намаляването на потребителския трафик към вашия сайт и намаляване на доверието към вашия бизнес, инсталирайте SSL/TLS сертификат.

Ако вашия бизнес изисква събирането важна информация от вашите потребители като лична иформация, кредитни карти и др., то ползването на SSL/TLS е задължително.

Ползването на SSL/TLS не е само заради ИТ сигурност, а и доверието, което поражда към потребителите, които влизат и разгледжат сайта ви.

  1. Аз ще забележа, ако моя сайт е хакнат!

Сигурноста на един сайт не е видима външно. Важно е как е организирана на заден план. Хакерите винаги търсят слабо-защитени сайтове, в които да влезат. Сканират вашите системи, проверяват за възможни дупки в сигурноста.

Вашият сайт може да има скрити дупки в сигурноста.

Вашият сайт може да не е особено важен за хакерите, но в него да има ингерирана SQL база с важна информация, която може да се окаже ценна за хакерите. Сайтовете може да са уязвими и хакерите могат вземат и изтрият информация. Да променят функционалност на сайта, да свалят и манипулират данни. Да качат зловереден софтуер на сайта ви. Това е сериозен проблем, защото основните софтуери за търсене и индексиране могат да сложат вашия сайт в черни списъци, ако засечат зловреден софтуер на него. И това да намали трафика на потенциални потребители/клиенти към сайта ви. А това води до по-малко бизнес.

Действайте все едно вашия сайт е нон-стоп е атакуван.

За да бъдете винаги нащрек какво се случва във вашия сайт, редовно го сканирайте п/в зловерден софтуер. Това може да стане с различни софтуери и приложения, които трябва да са качени на вашия сайт. Един добър антивирусен софтуер може да намери пропуски в сигурноста на вашия сайт и така вие да предприемете стъпки за тяхното фиксиране.

Трябва да изградите надеждна ИТ стратегия за подобряване сигурноста на вашия бизнес. Тя може да включва цялостен ИТ анализ, стъпки за подобряване на сигурноста, промяна на работни процедури във вашия бизнес, план за действие при кибер престъпление, стратегия за архивиране и др. важни стъпки.

 

При нужда от повече информация, обадете се или направете запитване за IT поддръжка.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »