....
Capture

5 КОМПЮТЪРНИ ГРЕШКИ, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ!

БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАШИЯ ОПИТ В ПОДДРЪЖКАТА НА КОМПЮТРИ ОТ 2001 Г., НИЕ СМЕ ВИДЕЛИ ВСЯКАКВИ НАЧИНИ, С КОИТО ХОРАТА УСПЯВАТ ДА ПОВРЕДЯТ СВОИТЕ КОМПЮТРИ. ПОСТАРАЛИ СМЕ СЕ ДА НАПРАВИМ СПИСЪК С 5-ТЕ НАЙ-ЛЕСНИ НАЧИНИ ДА ПОВРЕДИТЕ СВОЯ КОМПЮТЪР И КАК ДА ИЗБЕГНЕТЕ ТОВА.

Хората и компютрите си приличат до известна степен. Заразяват се, ако не се вземат превантивно определени мерки. Ако един човек яде лоша храна, пие само газирани напитки, не си мие никога зъбите, не ходи никога на зъболекар и доктор. Ако продължи този начин на живот, рано или късно той ще се разболее. Същото важи и за вашия компютър. Ако не правите определени неща и/или избягвате да ги правите, вашия компютър няма да работи дълго.

Загрижени за вашия компютър ще изброим 5 неща, които лесно могат да развалят вашия компютър.

  1. Кликвате на реклами

„Безплатен iPod”, “Гифт карта с 500БГН“, „НОВ Компютър!“ и др. релами в този дух. Реклами, които изглеждат като прекалено добри, за да са истински всъщност са прекалено добри, наистина да са истински! Тези реклами най-вероятно водят до сайтове, които качват зловреден софтуер на вашия компютър без ваше знание. Този софтуер може да е от всякакво естество: зловереден, шпионски, вирус, криптовирус и др. Това не е винаги така с всички реклами. Ако кликнете на реклама на някоя компания, която познавате, то тя може да ви заведе до полезна и изгодна сделка, услуга или пътешестие. Преди да натиснете някоя реклама, мислете внимателно!

  1. Посещавате на сайтове със съмнителна репутация

Може да звучи странно, но съществуват сайтове, които, ако посетите, могат да ви качат програма без ваше знание. Тези сайтове са част от тъмната част на мрежата (the dark web). Не посещавайте такива сайтове и не тегелете нищо от сайтове, които ви карат да изтеглите някаквва програма, за да ги посетите. Посещавайте само сайтове, на които имате доверие, Как може да знаете дали един сайт е надежден? Ако се усъмните в някой сайт, просто му запишете URL адреса в търсачката на Google заедно с някоя последваща дума security, problems, reviews, проблеми, сигурност и др. Ако излязат ревюта с оплаквания от този сайт, НЕ ГО ПОСЕЩАВАЙТЕ!

  1. Да отворите файл от непроверен мейл.

Едно от най-дразнещите неща на света е спам-а. Отварянето на прикачен файл или кликването на линк от мейл, който не е проверен може да доведе до много неприятни последици за вашия компютър и за вас самите. Натискането на линк или отварянето на файл от спам мейл може да доведе до инсталирането на вирус, който да превърне вашия компютър в т. нар. Zombie PC.  И вашия компютър да започна да препраща същия вирус на всички ваши мейл контакти. Ако не очаквате мейл от ваш познат, по-добре му се обадете преди да отворите файла или натиснете в/у линка. Фишинг мейлите стават все по-актуални.

(вижте още: КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ ЕДИН МЕЙЛ ФАЛШИВ? 5 ПРАВИЛА, С КОИТО ДА ИЗБЕГНЕТЕ ИЗМАМИТЕ ИЛИ ФИШИНГ МЕЙЛИТЕ)

  1. Ползвате слаби пароли

Вашият акаунт е толкова силен, колкото е силна вашата парола! Никога не ползвайте една и съща парола в различните акаунти и регистрации, които редовно ползвате. Ако комбинирате това решение и със слаба парола от рода на: 123456, password или нещо от този списък, то значи, че вашия акаунт е достъпен на половината свят. Ползването на такава парола или най-обикнвена дума, не е сигурно. Нашият съвет е да ползвате парола от минимум 9 символа. (вижте: Как да изберете по-добра парола?)

  1. Не използвате надежден антивирусен софтуер

В предишните 4 точки покрихме около 90% от IT опасностите, с които се сблъсквате всеки ден. Колкото и да сте внимателен с тях, вие все още сте достатчъно уязвими, ако не ползвате надеждна, инсталирана до последни дефиниции антивирусна програма. Наблягам на инсталирана до последни дефиниции или апдейтната. Неапдейтвана от една година антивирусна прогарама не ви помага особено. Това е все едно да се опитате да хванете риба със скъсана мрежа.

Изберете си някоя от по-известните програми. Ползвайте само 1 антивирусна програма и правете поне веднъж седмично сканиране с нея на вашия компютър. Така ще намалите вероятноста да се заразите със зловреден софтуер.

При нужда от повече информация, обадете се или направете запитване за IT поддръжка.

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »