....
companys-private-data

5 НАСТРОЙКИ В WIN 10, С КОИТО ДА ПОДОБРИТЕ ЗАЩИТАТА НА ВАШИТЕ ЛИЧНИ ДАННИ

MICROSOFT ПРЕДПРИЕ СТЪПКИ КЪМ ПО-ГОЛЯМА ПРОЗРЧАНОСТ ПО ТЕМАТА КАК Е ОРГАНИЗИРАНА РАБОТАТА С ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ. МАКАР ДА ОПРОСТИ ЕЗИКА НА НЯКОИ ОТ СВОИТЕ ПОЛИТИКИ, ВСЕ ОЩЕ ИМА ДОСТА РАБОТА ДА СЕ ИЗВЪРВИ В ТАЗИ ПОСОКА, ЕТО ЗАЩО, НИЕ ОТ „ЛИП ТРЕЙД“ ООД ПРЕДЛАГАМЕ НЯКОЛКО НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА ЗАЩИТИТЕ ПО-ДОБРЕ ВАШИТЕ ЛИЧНИ ДАННИ.

  1. ИЗКЛЮЧЕТЕ ВАШАТА ЛОКАЦИЯ

Когато ползвате мобилно устройство (телефон, таблет) или лаптоп с Win 10, то има ситуации, когато разрешаването на достъпа до вашето местоположение на програми на Microsoft или от други разработчици е полезно. Но това не значи, че включването постоянно на вашето местоположение е удачно. Когато вашето положение е включено, Microsoft го запазва за следващите 24 часа и го предоставя на приложения, на които сте дали разрешение да достъпват вашето местоположение и да го ползват за собствени нужди.

Ако изключите вашето местоположение, то това ще спре достъпа до приложения, които го ползват (например Maps).

За да изключите вашето местоположение, влезте в Settings > Privacy > Location и го изключете. Под него може да окажете, кои приложения да ползват вашето местоположение и кои не.

  1. СПРЕТЕ СИНХРОНИЗИРАНЕТО

Доста неща се синронизират в Win 10. Ако влезете с вашия акаунт в Microsoft и го ползвате с друго устройство, то всички пароли и настройки на браузера ще се синхронизират автоматично. Ако сте спрели синхрознизацията, то въвеждането на пароли от други устройства ще трябва да става ръчно.

За да изключите синхронизирането, влезте в  Settings > Accounts > Sync your settings и го изключете. Имате опция да изключите цялото синхронизиране изцяло или само части от него.

  1. ПОЛЗВАЙТЕ ЛОКАЛЕН АКАУНТ

Ако сте спрели синхрозницаията м/у различните устройства, които ползвате, то тогава няма смисъл да ползвате вашия Microsoft акаунт, за да влезете във вашия компютър. Може да ползвате локален акаунт, който не изисква регистрация с имейл. Ползвайки локален акаунт ще попречи на Microsoft да събира лични данни. С локален акаунт вие  създавате потребителско име и парола и това е. (ако искате да инсталирате приложения от Microsoft Store, да ползвате OneDrive, OneNote или Office 365, то трябва да ползвате вашия Microsoft акаунт)

За да направите локален акаунт, отидете в Settings > Accounts > Your info, натиснете Sign in с локален акаунт и следвайте интрукциите за създаване на потребителско име, парола и подсказка за парола.

  1. Заключете вашия заключен екран (Lock Screen)

Заключения екран е първото нещо, което един непознат вижда сядайки на вашия компютър. Въпреки това по подразбиране на него може да са му зададени да се виждат новини и съобщения, което не е желателно чужди очи да виждат. Три са нещата, които можете да направите в този случай:

  • Спиране на новините и съобщенията. Това става през Settings > System > Notifications & actions и сложете на off Show notifications on the lock screen
  • Изключете Cortana (ако вашия регион поддържа тази опция). Това става през Settings > Cortana > Talk to Cortana и сложете на off Use Cortana even when my device is locked. Това води до недостатък, защото няма да можете да ползвате Cortana, когато компютъра е заключен. Има опция да разрешите опцията Let Cortana access my calendar, email, messages and Power BI when my device is locked.
  • Да си скриете mail адреса, когато екрана ви е заключен. Можете да го направите през Settings > Accounts > Sign-in options като сложите на off опцията Show account details (e.g. email address) on sign-in screen.

 

  1. Изключете вашето рекламно ID

Всеки акаунт на Microsoft има свое уникално рекламно ID, което позволява на компанията да събира информация за вас и да я предоставя на различни платформи. Ако влезете в Windows 10 с Microsoft акаунт, всякакви персонализирани реклами ще ви следват, т.е. ще ги виждате в приложения и вероятно в ОС (като в Start Menu, например). За да изключите тези реклами в Windows 10, отидете в Settings > Privacy > General и сложете на off Let apps use advertising ID to make ads more interesting to you based on your app usage. Ще продължите да виждате реклами, но те няма да са пресонално насочени към вашите нужди и интереси.

В заключение можете да посетите Microsoft’s privacy dashboard с вашия акаунт и да проверите каква информация събира за вас Microsoft.

 

При нужда от повече информация, обадете се или направете запитване за IT поддръжка.

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »