....
5G

5 НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА 5G МРЕЖАТА

Следващите години със сигурност ще чувате все по-често за 5G мрежата.

Бавно, но сигурно все повече се приближаваме към супербързата 5G свързаност, която хай-тек компаниите ни обещават от години.

Сайтът www.mashable.com изброява 5 неща, които трябва да знаете за 5G мрежите на първо време.

  1. Наистина ще е много бърза

Това, което със сигурност знаете е, че ще бъде много бърза. Сравненa със сегашната 4G свързаност, 5G ще бъде в пъти по-бърза. Но тук трябва да отбележим, че тя ще е по-бърза дори от домашната ви WiFi мрежа. Да ддадем пример. Сега най-бързата измерена 4G мрежа в САЩ е измерена при T-mobile със скорост на сваляне 19,42 Mbps. 5G обещава Gigabit скорост или това е над 250 пъти по-бързо от най-бързата скорост в момента. Досега никой не е постигал подобна скорост. Дори Google Fiber постига максимум 1 Gbps. Говорим все пак за първото поколение 5G модеми. Бъдещите чипове със сигурност ще бъдат още по-бързи.

  1. Но не всичко ще е скорост

Бъдещата 5G свързаност няма да е само скорост, а ще доставя много повече възможности. Тя ще предоставя много по-голям капацитет на мобилните втъзки. Всички сме били на стадион, на концерти с голям брой посетители, където мобилната връзка се губи. Това е, защото 4G мрежата може да поддържа определен краен брой мобилни устройства. 5G мрежата ще може да поддържа много по-голям брой устройства на определено място. По изисквания на М/ународния Телекомуникационен Съюз ще трябва да поддържат 1 милион устройства на 1 кв. км.

5G е огромна крачка напред за времето, което е нужно определен обем данни да бъдат прехвърлени в сравнение с 4G.  Което значи, че…

  1. 5G няма да е само за телефони

Като сложите първите 2 точки ви става ясно, че 5G ще е нещо много по-голямо от една мрежа, която обслужва само телефони. Тя практически ще окаже влияние за всяко едно свързано устройство към нея.

5G технологията ще е важна за автономните автомобили, които ще трябва получават информация за всичко около тях максимално бързо. Огромния обем данни на маскимална скорост ще позволи на тези автомобили да комуникират в реално време с всичко около тях, което ще ги направи наистина автономни. 5G ще позволи автомобилът непрекъснато да получава информация в реално време, да бъде дистанционно поддържан и предпазван от повреди – в сервиза ще научават веднага, щом някой компонент започне да показва признаци на износване. Освен това така ще има връзка и с пешеходците, които също ще имат 5G на своите телефони.

Всичко останало свързано с мрежата като аксесоари за телефони, виртуална реалност, всекиднвени операции ще става драстично по-добре и по-бързо.

  1. Няма да е евтино

Обратната страна на медала е, че поне първоначално инвестициите за тази мрежа ще са големи, което ще доведе до по-високи месечни планове за ползването й.

  1. Все още не сме близо

Има още доста неща да се направят и изградят, за да стане 5G реалност. За да стане тя наше ежедневие, то големите производители на телефони трябва да започнат да предлагат 5G модели, както и телекомуникационните гиганти да изградят такава инфраструктура. Най-ранните реалистични срокове са около 2020 г. Но дори тогава няма да има пълно покритие, а само бързо изтощаване на батерията на вашия 5G телефон.

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »