....
Вирус на Android

5 ПРИЗНАКА, КОИТО ПОКАЗВАТ, ЧЕ ВАШИЯ ANDROID ТЕЛЕФОН Е ЗАРАЗЕН

И как да се справим с това.

Зловредният софтуер на вашия телефон понякога е по-трудно да се хване от този на обикновен компютър. Ние ще ви помогнем да откриете подозрителни неща на вашето мобилно устройство.

Зловредният софтуер на Android обикновено се опитва да ви излъже и заблуди. Например приложението Ads Blocker има претенции да блокира дразнещите реклами, които излизат, но изследователи откриват, че приложението е по-скоро зловреден софтуер, който спомага на разпространението на тези реклами на вашия телефон.

Показването на реклами на вашия телефон обикновено носи пари на създателите на приложения, които генерират тези реклами. Често пъти зловредните приложения имитират фалшиви кликове, с което увеличават парите, които получават.

Принципът на работа на Ads Blocker е типичен за повечето зловредни приложения, които работят под Android. Но има и такива, които освен реклами могат да ви донесат много повече главоболия. Като достъп и кражба на лична информация.

Как работи зловредния софтуер?

Зловредния софтуер обикновено работи по 2 начина. Първият е заблудата, в която поставя потребителите за действията, които приложението прави. Потребителите дават доброволно достъп до чувствителна информация мислейки, че приложението изпълнява определени функции. Всъщност приложението действа на заден план като рапространител на реклами.

Вторият начин е по-опасен. Самия зловреден софтуер си дава права, за които потребителя не е питан и често пъти той не знае и не забелязва работата на приложението. Целта е отново да се достъпи важна ибнформация. Как става това? Обикновено самото зловредно приложение се въползва от уязвимости на телефона. Повече за уязвимостите;

КАКВО Е СКАНИРАНЕ ЗА УЯЗВИМОСТ (VULNERABILITY SCANNING)?

5те признака за зловреден софтуер на вашия телефон.

Ако забележите някой от следните белези, то е възможно вашия телефон да е поразен.

 • Ако виждате непрекъснато реклами, независимо от приложението, което използвате.
 • Инсталирате приложение, чиято икона веднага изчезва.
 • Зарядът на вашата батерия свършва по-бързо от обикновено.
 • Виждате нови приложения, които не сте инсталирали.
 • Вашият мобилен интернет свършва бързо

Това са най-честите белези, че нещо не е наред.

Криптовирус на Android

Много потребители питат дали има криптовирус, който работи под Android. Да има. Файловете се криптират и се показва прозорец за искане на плащане на оперделена сума в криптовалута. Повечето криптовируси криптират файловете на външната памет на телефона като снимки и документи.

Какво прави зловредния софтуер?

Освен увеличаването на рекламите, зловредния софтуер може:

 • Да открадне банкова информация. Потребителски имена, пароли.
 • Лична информация
 • Телефонни номера, мейли
 • Контактни листи

Хакерите могат да се въползват от достъпа до тази информация по различни начини.

Как да спрем зловредния софтуер на телефон с Android

Можете да предприемете следните стъпки независимо дали сте поразени от вирус или просто искате да вземете предварителни защитни мерки.

 • Поддържайте вашия телефон апдейтнат до последна версия. Всяка по-нова версия оправя открити уязвимости на операционната система на телефона.
 • Прегледайте какви разрешения давате на всяко едно инсталирано приложение. Трябва ли, например, една игра да може да изпраща SMS? Не е необходимо, нали?
 • Изтрийте съмнителните приложения. Понякога триенето на зловредните приложения е по-трудно. Често пъти те са свързани с други приложения, които са им дали администраторски права и достъп. Изтривайки го не значи, че няма да се качи отново на вашия телефон без да забележите това веднага. Потърсете решение в интернет как да се справите във всеки конкретен случай.
 • Може да помислите да сложите платена антивирусна програма на вашия телефон. Със сигурност тя ще забави работата му, но може да ви реши и предпази от доста проблеми, като и наистина да блокира нежеланите реклами.
 • Не сваляйте приложения от неофициални магазини и трети страни. Те не са проверени от екип на Google и крият опасности. По принцип дори самата кoмпания Google не успява да хване и открие всичко, но процедурата, която имат за обратна връзка или за докладване на даден проблем решава тези казуси дори със закъснение.

Ако нищо друго не е помогнало трябва да направите фабричен ресет на устройството, при което ще загубите информация, ако не си правите редовен архив. И отново направете анализ на вашите приложения, кои трябва да качите отново и кои не.

За повече информация се свържете с Вашата компютърна поддръжка или с нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »