....
доброто здраве на вашия компютър

5 полезни съвета за доброто здраве на вашия компютър

5 полезни съвета за доброто здраве на вашия компютър

Хигиената е важна! Повечето от нас самите знаят много добре това и стриктно я спазват. Всеки от нас си мие зъбите, не защото вече са се развалили, а за да избегнем именно тяхното разваляне, например. По същия начин стоят нещата и с нашите компютри. Хубаво е да правим някои неща като превенция от повреда. Това ще ви спести много часове главоболия, а почти сигурно и пари. Ще си позволим да дадем няколко съвета, които да бъдат добра предпоставка за доброто здраве на вашите комютри.

1. Дръжте ги охладени

Всеки от нас знае, че добрата производителност на компютрите е, когато те са добре охладени. Когато един компютър прегрява той спира да работи добре, а това също е предпоставка за редица допълнителни хардуерни проблеми, които могат да възникнат. Първо трябва да сте сигурни, че има достатъчно пространство около вашия компютър. Пространство, което позволява безпроблемно на въздуха да циркулира. Вкарването на компютъра в разни мебелни кутии, ниши не е препоръчително. Трябва просто да има въздух особено отзад, където са разложени обикновено отворите за охлаждане на комп. кутии. Същото важи и за преносимите компютри. Техните отвори за охлаждане най-често са разположени отдолу или отстрани. Ето защо лаптопа задължително трябва да е поставен на гладка и твърда плоскост. Слагането му в леглото, особено върху одеяло не е никак добра, дори опасна идея. След като сте прочели тези съвети логично може да си зададете въпроса – „Защо, по дяволите, трябва все пак затворена кутия, а не се продават самите компютри без странични капаци?“. Първата е от безопасност. Компютъра е включен към ел. мрежа. Когато работи НЕ трябва да се бърника в него! Опасно е! Втората причина, която пряко касае охлаждането е прахта, космите от домашни любимци и др. неща, които много по-лесно ще затлачат и ще попречат на работата на вашите вентилатори. Ето защо компютъра трябва да се ползва абсолютно затворен. Обикновено в един компютър има 2 вентилатора. Един на процесора и друг на захранаването. Поне веднъж в годината трябва да изключите компютъра от ел. мрежата, да отворите страничния капак и да издухате прахта (може с компресор със сгъстен въздух), която се е събрал в него извън дома ви. Същото важи за преносимия компютър. При него хардуерното почистване е малко по-сложно и за предпочитане е да го занесете в специализиран сервиз за компютърни услуги . Същото важи и за обикновения компютър. Ако не сте сигурни, по-добре се доверете на сервиз. Важен момент е да споменем, че това нещо може да направите сами, ако техниката вече не е в гаранция. Ако го отворите преди да е изтекла гаранцията, то тя няма да ви бъде призната при последващ проблем. Това не трябва да ви притеснява, ако техниката е още нова или с неизтекла гаранция. Оторизираните сервизи също предлгат такава услуга, но тя обикновено е заплатена. Хардуерното почистване на компютър или лаптоп не е услуга, която се покрива от гаранцията.

Накратко поддържайте охлаждането на вашите компютри в добро състояние!

2. Ползвайте UPS

Много важен момент. Вашите машини са включени в електрическата мрежа, която за съжаление не е застрахована от пикове и спадове по нея. Според едно изследване в САЩ средно на ден има около 13 пика на ел. напрежение, които са опасни за електроуредите в това число и компютрите. При такъв пик може да изгори захранване, дънна платка, да се раздуят кондензатори и др. неприятни неща. Едни от най-честите проблеми, които се сблъскват колегите в сервиза на „ЛИП Трейд“ ООД при компютри оставени за ремонт са именно изгорели захранвания и раздути кондензатори. Пряко или косвено свързани именно с нестабилноста на ел. захраване в БГ. Според изследване в САЩ около 47% от хардуерните проблеми могат се свържат с т. нар. „мръсен ток“ (dirty power). Ето защо за доброто здраве на вашия компютър е хубаво да ползвате UPS. Хубавите UPS филтрират пиковете и спадовете на напрежението и подават постоянен ток към вашите компютри. 2 неща е важно да добавим тук. Винаги заземявайте вашия UPS и никога не включвайте електрическа печка или лазерен принтер към него. Това може да го претовари и да изгори.

3. Софтуерна проверка

Има много софтуери за проверка, които вършат определни неща. Колкото и далече да сте от компютърния бранш хубаво е запомните 3 основни неща тул. Дефргаментация, проверка на диска и антриврус.

Дефрагментацията на диска значи преподреждане на файловете на вашия диск. Така спестява време , когато компютъра трябва да търси конкретен файл и освен това освобождава допълнително място при тази преподредба. Новите версии на Windows правят дефрагментацията автоматично. Ако все пак имате интерес да видите как става ръчно, то виж тук.

Провека на диска.  Тя се пуска от същото място, откъдето ръчно се дава дефергментацията на диска. Натсикате десен бутон върху този дял на диска, който искате проверите след това Properties -> Tools -> Check. Новите версии също правят това автоматично.

Антивирусна програма. Задължително трябва да ползвате хубава антиврусна програма. Има доста добри предложения, като в по-голяма част хубавите антирусни програми са платени. Но повярвайте средставата отделени за хубава антивирусна програма са напълно оправдани. Тук няма да навлизаме в детайли и да сравняваме различните програми. Само ще обърнем внимание на 3 основни критерия, по които е хубаво да избираме антивирусен софтуер:

  • колко зловредни програми може да открие
  • колко е добра в неутрализирането им без допълнителни последствия
  • и колко ресурс заема на компютъра.

4. Правете редовно архив (back up)

Правете редовно архив на вашите важни файлове. В облака, на външен диск, на друг компютър или сървър, но това е задължително нещо. Дисковете се чупят, вируси криптират папки, файлове и за това много важно да се прави редовно архив на друг носител или място. Възтснаовяването на информациа от счупени дискове е скъп и бавен процес. Понякога е невъзможно!

5. Добра обща култура на ползване

Общата техническа грамотност и култура на ползване е най-важния елемент от всички стъпки, които ежедневно трябва да правите. Дори да спазвате редовно някои от вече изброените съвети, може да имате проблеми, ако продължите да посещавате съмнителни сайтове, да теглите файлове от тях, да инсталирате безразборно софтуер от неясни места или автоматично да качвате всичко, с всякакви тулбарове и софтуери, които може да заразят вашата система или да я забавят, да си качите по невнимание шпионски софтуер, да си криптирате компютъра като отваряте спам писма и други безбройни заплахи, които ежедневно бомбандират вашата поща. Тук всичко зависи от вас. Няма измислен антивирусен софтуер, който може да ви предпази, ако вие натиснете опасното .exe. Някои браузери предупреждават, ако влизате в опасна необезопасена страница, но все пак действията и отговорноста си е ваша. За това внимавайте!

 

Екип на „ЛИП Трейд“ ООД

 

 

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »