....
images_Novini_2015_helpbutton

5 полезни съвета за начинаещ IT администратор

Има някои прости правила, които всеки един начинаещ IT администратор трябва да спазва, за да не влиза в излишна конфронтация с клиенти. Дали на професионално ниво се занимавате или просто оправяте дребните компютърни проблеми на ваши близки приятели и роднини, тези правила са полезни, както препоръчват колегите от www.pcworld.com.

1. Предложете им чаша кафе и ги разкарайте.

Когато оправяте компютъра на ваши клиенти най-добрия начин да избегнете изнервени ситуации е да ги разкарате клиентите от главата си. Без грубости, разбира се! Тактично им предложете да ходят да изпият чаша кафе или да свършат някаква друга работа. Както един автомобилен монтьор не може да работи ефикасно с клиент, който му наднича над рамото и задава въпроси от рода: „Това защо така?“, „А какво правите сега?“, така и компютърния специалист няма да работи добре. Когато се върнат подробно им разяснете къде е бил проблема, ако се забавят задължително си оставете координати, за да се чуете по въпроса. Клиентите обичат да бъдат информирани последствие.

2. Дори и най-тривиланите неща имат огромно значение.

Разберете това. Дори малки и незначителни неща, които не работят изглеждат като огромен проблем за клиента. Понякога колегите се разкарват за елеменатрни неща – невкаран ЛАН кабел, изключен компютър или DVR за видео камери и тн. Тези неща трябва да ги приемете. Малка или голяма причината за проблема, на клиента му изглежда еднакво!

3. Приемете, че клиентите не мислят като вас

Хората, които се занимават с компютри не само разбират доста неща за тях, но са доста инетелигентни хора по принцип. Тези черти невинаги са задължителни за обикновения човек. Ако оправяте компютъра на някой много любопитен, който иска да знае какво правите с компютъра, лесно може да го/я оставите докато реши какво точно иска. Това със сигурност ще го/я разгневи. В случая по-добре намалете темпото на работа и му обяснете накратко какво точно правите или ще направите, за да решите проблема. Ако проблемът е по-сложен за обяснение, кажете, че имате спешна работа и си тръгнете след като сте разрешили проблема.

4. Трябва да разберете, че компютъра е лична вещ.

Средностатистически всеки един офис служител  прекарва м/у 6-7 часа със служебния си компютър, който го превръща  в една от най-личните вещи в нашия живот. Домашните компютри са още по-лични. Тази връзка не е чак толкова силна колкото към домашния любимец, например, но съществува. За това БЪДЕТЕ ЛЮБЕЗНИ, когато сте на работното място на служител. Отнасяйте се внимателно с компютъра докато решите проблема. Не е нужно да блъскате, ритате докато го наместите, да го въртите, защото това със сигурност може да изнерви ползвателя му.

5. Не настройвайте неща, които нямат нужда от настройка

Дори да видите пълен хаос с подредбата на документите в един компютър, не се опитвайте да убедите клиента, че това не е правилно. Има хора, които просто така работят. Да ги накарете да си подредят файловете и нещата на техните компютри е все едно да ги учите как да ходят или пишат по нов по-правилен начин. Всъщност дори да се опитате, ефекта ще е минимален за усилията, които ще положите.  За това оставете съветите на учителите или тренинг консултанта, вие просто сте момчето, което оправя нещата, които не работят.

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

 

 

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »