....
Лаптоп батерия

6 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА БАТЕРИЯТА НА ВАШИЯ ЛАПТОП, ТЕЛЕФОН, ТАБЛЕТ.

Технологичното развитие на батерията не се случва със същите темпове, с които се развиват другите технологии. Те обаче остават много важна и критична част в нашето ежедневие. За тях има изписана много информация. Някъде точна, донякъде неточна. Има и доста митове, които ще се опитаме да развенчаем или да доизясним за Ваше (и Вашата батерия) добро. 🙂

Някои от тези митове идват от технoлогията, с която са били направени старите батерии. Например, старите никелометалхидридни батерии е полезно напълно да се разреждат, докато свъременните литиево йонни батерии не трябва.

  1. Не разреждайте батерията докрай. Избягвайте напълното разреждане.

Старите NiMH и NiCd батерии имаха т. нар. „ефект на паметта“ (memory effect). Te трябваше да бъдат разреждани на 100%, за да им се запази капацитета на работа, Съвременните устройства използват литиево-йонни батерии, които работят на различен принцип и нямат този „ефект на паметта“. Всъщност пълното разреждане на литиевойонната батерия е лошо за нея. Препоръчаително за тях е непълното разреждане. Най-добре това да бъде в границите на 40-70% преди да я включите отново към адаптора за заражедане. Избягвайте изтощаването на Вашата батерия под 20%.

Ако вашата батерия се изтощи до 50% и след това я заредите до 100%. При изтощаването й до 50% отново, то се смята за 1 цикъл. Непълните разреждания на батерията не трябва да ви притесняват. Но има един проблем, който те (непълните разреждания) могат да предизвикат. Батериите на лаптопи могат да се объркат и да не показват правилното време, което остава при работа само на батерия. Производителите на лаптопи препоръчват едно напълно разреждане веднъж в месеца, което помага за по-добрата калибрация на батерията.

  1. Температурните амплитуди за вредни за батерията

Горещината вреди на батерията. Това е валидно за всички видове устройства. Горещината износва батерията по-бързо. Ако се ползва в гореща среда или устройството се претоварва от работа това също води да по-бързо износване. Ползвайте устройствата при нормални условия, стайни температури. Не ги излагайте лятото на слънце или да ги изоставяте в кола под лятното слънце за дълго време.

По подoбен начин влият и студените условия. Батериите са създадение да работят в нормални условия.

  1. Не оставяйте батерията дълго време на 0%

Не трябва да оставяте вашата батерия напълно изтощена за дълго време. Ако тя се разреди напълно, желателно е веднага да я заредите. Ако оставите батерия на 0% за дълго време, то тя може напълно да умре и никога повече да не може да се зареди.

  1. Оставяйте батерията за дълго на 50%

От другa страна оставянето на 100% заредена батерия за дълго време може да причини намаляване на капацитета й. Apple препоръчва това да става за дълго време при заряд на батерията от около 50%. Ако ползвате устройството често, това не трябва да ви притеснява.

  1. Да държите Вашия лаптоп постоянно включен

Това е спорен момент. Има За и Против. Както вече уточнихме батерията за работа при нормални условия и температури е ОК. Въпреки всичко Apple не препоръчва дълго време работа с включен адаптор. Както вече казахме поне веднъж месечно за батерията на лаптопа е да се разреди напълно, за да може да се калибрира. Най-вредното, което може да се случи на една батерия е да работи дълго време на максимален заряд при много високи температури.

  1. Батериите винаги ще се износят

Както всички останали батерии, така и литиевойонните батерии ще се износят във времето. Apple твърдят, че при 1000 цикли батерията им ще стигне 80% от капацитета. Други производители твърдят, че този капацитет стига м/у 300 и 500 цикли. Това не значи, че батериите не могат да се ползват след този момент. Могат, разбира се! Но ще се разреждат по-бързо.

Батериите в дългосрочен план ще се износят. Но с Вашите действия Вие можете да отложите и да забавите този процес.

Още темата:

11 СЪВЕТА ЗА ПО-ИЗДЪРЖЛИВА БАТЕРИЯ НА ТЕЛЕФОН

При нужда от повече информация, обадете се или направете запитване за IT поддръжка.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »