Лаптоп батерия

6 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА БАТЕРИЯТА НА ВАШИЯ ЛАПТОП, ТЕЛЕФОН, ТАБЛЕТ.

Технологичното развитие на батерията не се случва със същите темпове, с които се развиват другите технологии. Те обаче остават много важна и критична част в нашето ежедневие. За тях има изписана много информация. Някъде точна, донякъде неточна. Има и доста митове, които ще се опитаме да развенчаем или да доизясним за Ваше (и Вашата батерия) добро. 🙂

Някои от тези митове идват от технoлогията, с която са били направени старите батерии. Например, старите никелометалхидридни батерии е полезно напълно да се разреждат, докато свъременните литиево йонни батерии не трябва.

  1. Не разреждайте батерията докрай. Избягвайте напълното разреждане.

Старите NiMH и NiCd батерии имаха т. нар. „ефект на паметта“ (memory effect). Te трябваше да бъдат разреждани на 100%, за да им се запази капацитета на работа, Съвременните устройства използват литиево-йонни батерии, които работят на различен принцип и нямат този „ефект на паметта“. Всъщност пълното разреждане на литиевойонната батерия е лошо за нея. Препоръчаително за тях е непълното разреждане. Най-добре това да бъде в границите на 40-70% преди да я включите отново към адаптора за заражедане. Избягвайте изтощаването на Вашата батерия под 20%.

Ако вашата батерия се изтощи до 50% и след това я заредите до 100%. При изтощаването й до 50% отново, то се смята за 1 цикъл. Непълните разреждания на батерията не трябва да ви притесняват. Но има един проблем, който те (непълните разреждания) могат да предизвикат. Батериите на лаптопи могат да се объркат и да не показват правилното време, което остава при работа само на батерия. Производителите на лаптопи препоръчват едно напълно разреждане веднъж в месеца, което помага за по-добрата калибрация на батерията.

  1. Температурните амплитуди за вредни за батерията

Горещината вреди на батерията. Това е валидно за всички видове устройства. Горещината износва батерията по-бързо. Ако се ползва в гореща среда или устройството се претоварва от работа това също води да по-бързо износване. Ползвайте устройствата при нормални условия, стайни температури. Не ги излагайте лятото на слънце или да ги изоставяте в кола под лятното слънце за дълго време.

По подoбен начин влият и студените условия. Батериите са създадение да работят в нормални условия.

  1. Не оставяйте батерията дълго време на 0%

Не трябва да оставяте вашата батерия напълно изтощена за дълго време. Ако тя се разреди напълно, желателно е веднага да я заредите. Ако оставите батерия на 0% за дълго време, то тя може напълно да умре и никога повече да не може да се зареди.

  1. Оставяйте батерията за дълго на 50%

От другa страна оставянето на 100% заредена батерия за дълго време може да причини намаляване на капацитета й. Apple препоръчва това да става за дълго време при заряд на батерията от около 50%. Ако ползвате устройството често, това не трябва да ви притеснява.

  1. Да държите Вашия лаптоп постоянно включен

Това е спорен момент. Има За и Против. Както вече уточнихме батерията за работа при нормални условия и температури е ОК. Въпреки всичко Apple не препоръчва дълго време работа с включен адаптор. Както вече казахме поне веднъж месечно за батерията на лаптопа е да се разреди напълно, за да може да се калибрира. Най-вредното, което може да се случи на една батерия е да работи дълго време на максимален заряд при много високи температури.

  1. Батериите винаги ще се износят

Както всички останали батерии, така и литиевойонните батерии ще се износят във времето. Apple твърдят, че при 1000 цикли батерията им ще стигне 80% от капацитета. Други производители твърдят, че този капацитет стига м/у 300 и 500 цикли. Това не значи, че батериите не могат да се ползват след този момент. Могат, разбира се! Но ще се разреждат по-бързо.

Батериите в дългосрочен план ще се износят. Но с Вашите действия Вие можете да отложите и да забавите този процес.

Още темата:

11 СЪВЕТА ЗА ПО-ИЗДЪРЖЛИВА БАТЕРИЯ НА ТЕЛЕФОН

При нужда от повече информация, обадете се или направете запитване за IT поддръжка.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД