....
Сайт проект

7 ВАЖНИ СТЪПКИ ПРЕДИ ДА НАПРАВИТЕ ИНТЕРНЕТ САЙТ

Доброто планиране е важен фактор за изработката на успешен интернет сайт.

Основна причина за неуспешни сайтове е, че те са сгрешени още на проектно ниво. Дори преди да е създадена една единствена страница. Причините за това са много и най-различни. Фразата, която клиента казва „Ние се нуждаем от интернет сайт“ всъщност е много обща и широкообхватна. Стартирането с такава обща концепция просто е сигурен знак за неуспех.

Планирането какви са целите на сайта, към кого е насочен, защо да бъде направен, каква хостинг компания да се ползва, защо тези, които го посетят веднъж ще се върнат отново след това са все въпроси, на които трябва да се отговори преди реалната работа по създаването му да започне.

С тези въпроси на ум сайтът ние предлагаме 7 важни стъпки, които трябва да бъдат обмислени в самото начало на процеса.

  1. Направете анализ

Може да е банално, но ще повторим думите на Бенджамин Франклин „Когато се проваляте в подготовката, се подготвяте за провал“ (“By failing to prepare, you are preparing to fail.”). Първата работа за всеки уеб проект е да създадете дълъг списък с въпроси, на които трябва да отговорите. Тези въпроси могат да бъдат: какъв тип посетители целите, уникалното съдържание, с който да го запълните, какъв е първоначалния бюджет, какви постоянни разходи ще имате със сайта и др.

Ако имате конкурент със сайт е хубаво да анализирате какви са предимствата и по-важното е какви са неговите недостатъци. Какво не успява да постигне с него, за да можете да го избегнете.

Ако вашия бюджет позволява, можете да направите маркетинг проучване предварително. Това би спестило пари в бъдеще или нужда от попрвака на дизайна на даден етап. Или нужда от промяна на фокуса на сайта.

  1. Карта на сайта

Трябва да има предварително дефинирана карта на вашия сайт. Какво значи това? Множеството посетители като влязат на първа страница, то трябва да бъдат улеснени и насочени към страниците със съдържание, заради което са посетили вашия сайт. Как ще стигнат до тези страници и колко лесно ще бъдат насочени към тях е важна част от плнирането, което трябва да бъде решено на ранен етап във вашия проект. Запомнете – не е задължително цялата структура на сайта да бъде диаграма дърво. Важно е посетителите лесно да се ориентират във вашия сайт и да намират това, за което са влезли.

На този етап трябва да създадете списък със страниците, които трябва да съдържа вашия сайт и какво съдържание трябва да има на тях (например: начало, за нас, контакт и тн.)

  1. Подгответе съдържание

Тези, които искат бързо да вдигнат един работещ и фукционален сайт, трябва предварително да са подготвили съдържанието и снимковия материал. На този етап клиентите изпитват големи трудности. Препоръка: може да се ползват услугите на трети страни PR агенции, content builders и др.

Това е особено критичен момент, когато има заложeни крайни срокове за изпълнение на сайта.

Когато има подготвено предварително съдържание е отсносително лесен процес да се отсеят и прецизират подходящи водещи снимки, ключови думи (които ще са нужни по-късно) и др.

  1. Дизайн

Със сигурност вече съществуват сайтове, които съдържат естетически елементи по външния вид, които искате да приложите и при вас. Ако принтирате някои елементи от различни сайтове и ги комбинирате предварително, заедно с вашето лого и снимки, ще имате по-ясна представа как ще изглежда вашия бъдещ сайт.

Ако изберете да работите с уеб дизайнер, той също ще иска възможно най-много информация как искате да изглежда вашия сайт, така той може по-лесно намери посоката, в която да работи. Още по дизайна:

15 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА КАК ПОТРЕБИТЕЛИТЕ РАЗГЛЕЖДАТ ЕДИН ИНТЕРНЕТ САЙТ

  1. Разпределете отговорностите

В зависимост от големината на компанията това може да се окаже сложна и трудна задача. И подхода по разрешаването й да бъде различен. Колкото по-слабо сте запознати с различните услуги на вашата фирма, толкова повече трябва да разчитате на други колеги и/или отдели в проекта.

  1. Правна страна

Към днешна дата всички сайтове трябва да са защитени от юр. гледна точка. Те ясно трябва да описват правата и отговорностите на посетителите на сайта и начин на ползването на съдържанието му, да са информирани и да е поискано тяхното съгласие, ако се събира маркетинг информация. Ако сайтът продава директно услуга или продукт, то трябва да бъдат описани подробно условията по връщане на стоки, гаранции и тн. Преди да бъде пуснат сайта трябва да определите къде трябва да бъдат описани всички тези „Условия на ползване“.

  1. Определете бюджет

Всеки един сайт струва време и пари независимо от неговия обем. Голяма част от сайтовете изискват редовни апдейти след като е готов и вече работи, те също трябва да бъдат вкарани в калкулирането. Дали вие ще го правите, колега или външна фирма всичко трябва да бъде зложено предварително в бюджета.

За повече въпроси се обърнете към вашата компютърна поддръжка.

Получете оферта за интернет сайт.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »