....
apple

7 неща, които Apple даде на IT индустрията

7 неща, които Apple даде на IT индустрията

След като се разбра тези дни, че Apple може да премахне добрия стар и широко разпространен 3,5-милиметров жак от iPhone 7, това ни напомни, че Apple нямат абсолютно никакви угризения да не се съобразява с технологичните стандарти наложени в IT индустрията. Колкото и налудничаво да звучат тези решения, то те също са спомогнали за величието на тази компания.

С развитието си Apple залага на някои новости, които индустрията приема с отоврени обятия. Не винаги Apple е откривател на някои технологични новости, но тя ги доразвива и им намира точното приложение. И то по начин, който често пъти впечатлява крайния потребител и принуждава конкурентите бързо да ги последват.

1. Мултитъч

Логично е да започнем от технологията мултитъч. Това е първото нещо, за което можем да се досетим, ако се върнем през 2007 г., когато излиза първия iPhoneВсъщност мултитъч технологията не е някакво вълшебно откритие направено в някоя секретна научноизледвоателска лаборатория на Apple. Напротив, мултитъч технологията вече съществува дори е демонстрирана официално през февруари 2006 г. от Джеф Хан.

Първите стъпки, които Apple предприема в тази насока е купуването на компанията от Delaware FingerWorksБез съмнение Apple е компанията, която дава огромния тласък на мултитъч технологията в IT индустрията.

2. Компютърната мишка

Компютърната мишка също е друга иновация, която не е направена от Apple, но е популяризирана от компанията. През 80те години хората основно комуникират с тогавашните компютри в команден ред. Apple променя нещата, когато представя новия Mac. Той е с нов графичен и много интуитивен за потребителите интерфейс. Apple популяризира идеята за основно средство за взаимодействие между потребител и компютър да бъде компютърната мишка.

Самата мишка е открита още в началото на 60те години от Дъг Енгълбарт в Станфордския Научноизследователски Институт. Всъщност Mac дори не е първия компютър, който се продава с компютърна мишка. Тази чест се пада на работната станция Xerox Star през 1981 г. Индустрията трябваше да изчака до пускането на първия Mac през 1984 г., за да стане компютърната мишка задължителен атрибут към всеки компютъра.

3. Тракпад-а на преносимия компютър.

Сега всеки лаптоп има тракпад (вградена мишка). Но не така е било в началото на 90те години. Тогава компютрите ползват предимно тракбол мишки, които са големи и неудобни. През май 1994 г. Apple променя нещата с пускането на преносимия компютър PowerBook 500 . Apple разкарва тракбол-а от преносимия компютъра и го замества с далеч по-елегантния и малък тракпад, който е само 2 квадратни инча.

4. Сензорите за пръсти

Тази технология не е била нова през 2012 г. Но Apple с пускането на iPhone 5s и функцията Touch ID я налага като стандарт и остналите производители на мобилни телефони бързо пускат свои версии на функцията за сканиране на биометрични данни. Тук Apple oтново развива тази технология, като купува направо компания, която се занимава със сканиране на биометрични данни. Компанията се казва AuthenTec и поглъщането става през 2012 г.

5. Графичния интерфейс (Graphical User Interface – GUI)

Още през 70те години Xerox прави опити да въведе графичния интерфейс в компютрите. Но така си е останало. През 1983 г. Apple с пусканато на своя компютър Lisaа веднага след това и на Mac през 1984 г. налагат графичния интерфейс като задължителен стандарт при компютрите. Много критици казват, че всъщност Apple са откраднали концепцията за графичния интерфейс от Xerox. Това не е точно така. Някои неща наистина са лицензирани от Xerox за ползване от Apple в своите компютри, а други неща са си разработени от собствен екип на Apple. Никой не може да отрече заслугата на Apple по налагането на графичния интерфейс в компютрите.

6. USB

Пускането на iMac G3 е много смел, амбициозен и рисков момент от страна на Apple. Този компютър няма FDD и снабден само с USB портове. По-късно Apple премахва напълно ADB порта и SCSI портовете от всикчите си компютри и по тази начин оставя само USB портове. Така USB става основен стандарт индустрията за периферни устройства. В днешно време почти всички периферни устройства работят през USB. По това време и други компютри са снабдени с USB портове, но Apple става първата компютърна компания, която премахва другите известни портове и дава огромен тласък на развитието на USB.

7. 3D Touch 

3D Touch е доста интересно изобретение от страна на Apple в последно време. То е намерило място в новия флагшип на компанията iPhone 6s. Все още е много рано да се кажа ролята и обема на влияние на това изобретение. Трябва да се изчака реакцията на конкуренцията и дали ще получи отзвук и доразвиване на изобретението. Някои от приложенията за IOS вече започват да го използват и се оказва, че потенциала за развитие на тази технология е много голям. Рано или късно той ще стане стандарт при производителите на мобилни телефони. През 2016 г. много Android устройства ще бъдат снабдени с тази технология.

 

Екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »