....
liptrade logo2

Android продължава да бъде „непобедим“ на смартфон пазара

Съдебният спор между Samsung и Microsoft относно дължими комисионни върху Android приложения навлезе в нов етап, след като известният производител на смартфони внесе контраиск срещу американската компания.

По-рано тази година Microsoft заведе дело срещу Samsung с обвинението, че южнокорейската компания не е платила комисионни върху интелектуалната собственост на Microsoft, използвана в Android телефоните на Samsung. Към момента исканата от Microsoft сума вече надминава един милиард долара.

Сега обаче Samsung твърди, че сделката между двете компании, която първоначално е сключена през 2011 г., вече е невалидна, тъй като междувременно Microsoft е закупила Nokia.

Според условията на сделката, Samsung трябва да разработва Windows Phone устройства за Microsoft и да споделя различна секретна информация за развойния процес, в замяна на което ще бъде намалена комисионната, която компанията плаща за използването на програми на Microsoft в своите Android апарати.

На практика това означава, че колкото повече Windows Phone смартфони продаде Samsung, толкова по-малко ще трябва да плаща на Microsoft.

В крайна сметка обаче се оказало, че Samsung вече дължи около един милиард долара на американската компания, които сега не гори от желание да изплати. В резултат Samsung търси начин да предотврати плащането и според новото дело, заведено от компанията, се опитва да го намери в многомилиардната сделка между Microsoft и Nokia.

Samsung твърди, че със закупуването на Nokia става невъзможно споделянето на още информация и разработването на Windows Phone телефони, тъй като това ще е в нарушение с антитръстовото американско законодателство.

„Това споразумение вече не е валидно, тъй като сега е между две компании, които са се превърнали в директни конкуренти и може да донесе обвинения за тайни договорки“, гласи изявлението на Samsung.

Междувременно Microsoft продължава да вярва, че правото е на страната на американската компания и иска да й бъдат изплатени дължимите един милиард долара плюс близо седем милиона долара като допълнително обезщетение.

Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »