....
liptrade logo2

Apple може да плати до 450 млн. долара заради цените на е-книгите

Станаха ясни повече подробности относно споразумението, което Apple сключи през юни тази година, за да уреди обвиненията в нарочна ценова политика на пазара на е-книги.
Споразумението бе одобрено от федерален съдия в петък и е интересно с това, че Apple на практика обвързва развръзката от това дело с тази на друг съдебен случай.
През 2011 г. компанията се оказа страна по колективен иск от група потребители на е-книги, към който се присъединиха и прокурори от няколко щата. В крайна сметка дори Министерството на правосъдието погна Apple за цените на е-книгите и през 2013 г. държавата спечели делото. Технологичният гигант, разбира се, оспорва решението и чака повторно разглеждане.

Сега федерален съдия от Манхатън е одобрил споразумението от лятото, според което Apple ще плати 400 милиона долара на потребителите под формата на кеш и кредит за е-книги и още 50 милиона долара за съдебни разходи.

Но в случая обаче има едно голямо „ако“.

Ако Apple успее да оспори решението в полза на държавата от 2013 г., тогава сумата, която компанията ще трябва да изплати ще се намали драстично до само 70 милиона долара. От тях 50 милиона ще отидат за потребителите и 20 за адвокатите.

„Това е едно споразумение с необичайна структура“, признава съдийката Денис Кот. То отразява желанието на всички страни по делото – Apple, щатските прокурори, Министерството на правосъдието и ищците – да ускорят максимално процеса, които може да се провлачи с години.

Очаква се финалната развръзка да дойде около 15 декември, а имейл съобщение ще уведоми всеки от потребителите каква сума ще получи. По-рано по същото дело няколко книгоиздателя вече се съгласиха да платят по 3 долара на всеки потребител, който си е купил бестселър на New York Times в периода между 1 април 2010 г. и 21 май 2012 г. и по-малко от 1 долар за други книги. Повечето от така преведените пари ще бъдат дадени под формата на кредити за акаунти в iTunes, Kindle и Barnes&Noble.

Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »