....
liptrade logo2

ARES: технология за акумулиране на потенциална енергия

В калифорнийския град Тъхечапи бе построена железопътна линия, която заедно с вагони, съдържащи електродвигатели-генератори, се използва за акумулиране на енергията, получена от разположените наблизо вятърни и слънчеви електроцентрали.

 

Идеята не е сложна: излишъкът от генерираната през деня електрическа енергия захранва електродвигателите на специални вагони, които се изкачват по изкуствено възвишение. По същия начин се постъпва и с излишъците от електроенергия, получена от вятърните електроцентрали. Когато е нощ или няма вятър, вагоните се спускат надолу, а електродвигателите започват да работят като генератори и подават електрическа енергия в мрежата.
Обикновено за тези цели се използва ПАВЕЦ (помпено-акумулираща водноелектрическа централа), но в Калифорния няма много вода. Новото вARESе постигнатата86% ефективносткато съотношение на акумулирана/генерирана енергия, както и по-бързата реакция в сравнение с ПАВЕЦ и съответно,по-добро изглаждане пиковете на енергията, получена от вятърните и слънчевите електроцентрали, които в този случай са разположени наблизо.
По-конкретно, тежестта на един вагон при ARES е 5670 килограма и се използват цели композиции от подобни вагони. Тестовете на ARES са успешни и сега започва строежа на нова системна, която може да натрупа енергия от 12,5 MWh. Това ще бъде железопътна линия с дължина 8 километра и наклон 6,6%.Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »