....
liptrade logo2

Новият свободен видео кодек Daala ще бъде готов след една година

Организацията Xiph.Org усилено работи върху видео кодека Daala, който е с по-добри характеристики от кодеците H.265 и VP9. Видео кодекът H.265 е със защитени авторски права, които принадлежат на MPEG, а VP9 бе предложен на уеб-обществото от Google и също се счита за свободен.

 
 

H.265 или HEVC (High Efficiency Video Coding) е най-новият стандарт за компресиране на видео, при който се използват по-ефективни алгоритми в сравнение с H.264/MPEG-4 AVC. Чрез използването на H.265 се постига средно 50% по-добра компресия в сравнение с H.264/AVC и поддържа компресиране без загуба на информация, както и компресиране без видими промени в изображението. Поддържа се видео от QVGA (320×240) до 8K (UHDTV), цветова дискретизация 4:4:4, алфа канал, повишена дълбочина на цвета, постоянна и променлива скорост на кадрите – до и над 60 кадъра в секунда.

Кодекът Daala се очаква да покрива и превъзхожда тези параметри, като ще се разпространява със свободен лиценз.

Известният компютърен специалист от Mozilla Тъмъти Търибери (Timothy Terriberry) каза по време на конференцията 2015 Linux.Conf.Au в края на миналата седмица, че кодът на Daala е вече почистен от патентовани фрагменти, а самият кодек ще е готов след около една година.

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »