....
liptrade logo2

Уязвимост в DRAM чипове може да се експлоатира дистанционно

В началото на тази година инженери отProject ZeroотGoogleдемонстрираха наличието на бъг вDRAMчипове. Освен това те демонстрираха и валидниексплойтина уязвимостта, като използва системи с Линукс.  Експлоатирането на проблема – кръстенWarhammer- позволяваповишаване на привилегиите на ниво ядро.

Уязвимостта е налична поради това, че клетките на паметта в DRAM чиповете са разположени много наблизко. Това се прави с цел увеличаване на капацитета и намаляване на размера им.Това обаче прави по-трудно предотвратяването клетките да си взаимодействат помежду си. Многократното достъпване на специфична локация в паметта предизвиква „обръщане на битовете“ (bit flips), което може да се използва за повишаване на привилегиите.
Експлоатирането на демонстрираната от Googleуязвимост, изисква набор от предварителни обстоятелства да бъдат изпълнени, между които и физически достъп до машината. Това условие обаче не е валидно вече, става ясно от експеримент, проведен от учени от Франция и Австрия.
Инженерите са демонстрирали дистанционното експлоатиране на уязвимостта посредством код, написан наJavaScript. Rowhammer.js не изисква изпълнението на нативен код и достъп до специални инструкции. И тъй като е написан на JavaScript, той мове да бъде използван за атака към много компютърни потребители едновременно от сайт, на който е разположен зловреден код.  PoC (proof-of-concept) кода, който те са предоставили може да се изпълни във всякаква среда и програмен взик.
„Rowhammer.js е възможен, тъй като днешните имплементации на JavaScript са добре оптимизирани и постигат представяне, доближаващо се до изпълняваните инструкции от нативен код (компилиран за специфичен процесор) в нашия случай.JavaScriptе ограничен от сендбокс като езикът не предлага възможност за получаване на виртуален или физически адрес. Само че употребата на големи страници позволява определянето на части от физическия адрес“, пишат в доклада си (pdf) авторите на изследването. Макар и да не демонстрират превземането на пълни root права, те споделят, че изменение на експлойта може да позволи и това. Някои производители, като например Apple, вече започнаха да издават обновления за BIOS-а, за да избегнат експлоатирането на Rowhammer. Вземайки предвид това, че потребителите рядко обновяват BIOS, то вероятно много от тях са застрашени от Warhammer. Това, което съветват авторите на доклада е произвводителите на браузъри да издадат пач, който адресира уязвимостта.Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »