....
liptrade logo2

EFF излезе със сериозна критика към проекта Internet.org на Facebook

Фондация Електронни граници (EFF) разкритикува проекта Internet.org, разработван от компанията Facebook. Предполага се, че този проект ще осигури безплатен мобилен Интернет за жителите на развиващите се страни. Нещо като благотворителна инициатива, която да помогне на две трети от населението на Земята, хора, които все още нямат достъп до Глобалната мрежа.

EFF счита позицията на Facebook за лицемерна. Според Фондацията, Internet.org не е неутрален проект, не е безопасен и въобще дори не е Интернет.
„Ние сме напълно съгласни, че трябва да има цифрово равенство“ – пише EFF. „Но се съмняваме в начина, който е избран за решаване на този проблем. Много организации, както и ние, многократно казвахме, че има реален риск тези няколко сайта, които са избрани от Facebook и неговите партньори, да се превърнат в своеобразно цифрово гето за бедните потребители, вместо да стане стъпка към големия Интернет“.
Техническата структура на Internet.org забранява осъществяването на връзка чрез защитения HTTPS протоколи целия трафик преминава през прокси-сървъра на Internet.org, а по този начин всички персонални данни могат да станат достояние на Facebook.
От друга страна, дори и да се въведе HTTPS, то позицията на Facebook като единствен контрольор на всички връзки предизвиква голямо съмнение. Социалната мрежа открито кани към присъединяване най-различни организации и правителства и проектът по принцип е рисков, понеже ще бъде наблюдаван и подслушван от държавните структури.
EFF счита, че на жителите от развиващите се страни може да бъде предложен друг начин за достъп до Интернет, който няма да зависи от одобрението на Facebook и неговите партньори.

Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »