....
liptrade logo2

Трудните дни за Firefox продължават

Популярният браузър наMozilla Firefoxпродължава да губи позиции, сочат данните от сухата статистика.

 

 

 

По данни наNet ApplicationsFirefox е достигнал исторически минимум в употребата си, регистриран през далечната 2006 г. Данните са отчетени в средата на миналия месец. Припомняме, че през 2006 г.Firefoxе все още младо десктоп приложение – едва на две години – дошло, за да отговори на предизвикателството на Internet Explorer.
Февруарските данни за ползването надесктоп версията на Firefoxсочат, че браузърът днес се ползва от едва11.6%от потребителите. Само преди година тези цифри са 17.26%.Потребителската базана самия браузър, споделя Грег Кайзър от Computerworld, еспаднала с цели 34% за година. Общият спад в потреблението от 2010 г., когато употребата на браузъра тръгна надолу маркира загуба на 13.5 процентни точки и намаление с 54% на потребителската му база. Очаква се, че ако употребата продължи да пада със същия темп, то през юни да бъде регистрирана употреба от едва 10.0%, а до октомври този показател да се сведе до 8.0%, доближавайки го до другите два браузъра с ниско потребление -Safari(4.8%, отчетени за миналия месец) иOpera(с позиции от 1.1% от пазара на десктоп браузърите).

Комбинират ли се тези данни с цифрите, регистриращи употребата на мобилната версия на браузъра, нещата изглеждат още по-зле.
Говорейки за мобилните устройства, то макар и компанията да предложи отдавна Firefox за Android, и вземайки предвид появата наFirefox OS, то е нужно да се отбележи, че делът на компанията тук се изчислява на 0.7% – четири пъти по-малко от следващия браузър на дъното на таблицата – Internet Explorer. Големите печеливши от спада в употребата са разбира сеChromeи Safari, макар и браузърът на Apple да не краде толкова много от потребителите на Firefox.
От Mozilla обаче не са съгласни с цифрите на Net Applications. В края на миналия месецвицепрезидентът на компанията Джонатан Найтингейл оспори твърденията, че Firefox преживява трудни времена, позовавайки се на данни, извлечени от телеметрията на Mozilla. По неговите думи през януари Mozilla са отчели „най-добрите цифри, регистрирани от години“. Нито Net Applications, нито друга компания, предоставяща анализ -StatCounter- подкрепят твърденията на Найтингейл. Всъщност, цифрите именно наStatCounterсе разминават с тези, които предоставят от Net Applications, като те регистрират употреба на десктоп версията на Firefox ot 18.22% за месец февруари.Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »