....
liptrade logo2

Бивш програмист на Goldman Sachs бе осъден за кражбата на програмен код

Reuters съобщи, че миналия петък съдебните заседатели на нюйоркския съд са признали за виновен 45 годишният програмист Сергей Алейников (Sergey Aleynikov) в кражбата на сорс-код, принадлежащ на банката Goldman Sachs. По втората точка на обвинението – незаконно копиране, Алейников е оправдан. Съдът постанови, че програмистът е откраднал сорс-код, предназначен за скоростна автоматизирана търговия на фондовата и стоковата борси, с цел продажба на кода на компанията Teza Technologies, конкурент на Goldman Sach, предложила работа на Алейников с по-високо заплащане.

Специалистите на ФБР доказаха, че Сергей е копирал 32 MB данни от корпоративната мрежа, след което е изтрил следите от системните дневници. Програмистът явно не е знаел, че системата автоматично прави няколко различни копия на системните логове. Използван е скрипт, който копирал, компресирал с парола и изпращал файловете на немски хостинг, където програмистът се е регистрирал анонимно с фалшив британски адрес.

Алейников е получавал в Goldman Sachs годишна заплата в размер на $400 000, която е доста висока за американските стандарти. Сергей е напуснал компанията по собствено желание на 5-ти юни миналата година, а „операцията“ извършил три дни преди да си замине. В молбата за напускане е указал, че същото работно място се предлага на негов конкурент, но при тройно по-висока работна заплата.
Съвременната борсова търговия е почти изцяло компютъризирана и алгоритъм, който успее да реагира за част от секундата по-рано, може да осигури стратегическа печалба.Вижте повече

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »