liptrade logo2

Google добавя бутон „Buy“ в резултатите от мобилни търсения

Ако потърсите нещо презGoogle, означава ли това, че искате да го купите? Може би. Поне такава изглежда идеята зад новите Buy бутони, които компанията започва да поставя в резултатите от търсения през мобилни устройства.

 

 

Опцията за бърз достъп до покупки, която трябва да стане активна през следващите седмици, означава, че интернет гигантът започва да се заглежда в територия, която по традиция е доминирана отAmazonиeBay.
СпоредThe Wall Street Journal, Google ще постави тези бутони само при мобилни търсения и само, когато те са свързани с по-конкретни продукти. Те ще бъдат част от спонсорирани (платени) резултати от търсения в рамките на страницатаShop on Google. Бутоните няма да се появяват към резултати, които не са спонсорирани, а просто са генерирани от основния алгоритъм за търсене на Google.
Кликването на бутона Buy ще отведе потребителя до друга продуктова страница на Google, където ще може да се извърши транзакцията и да се изберат опции като доставка, размер, цветове и др. Продуктите ще се продават от своите първоначални дистрибутори, а Google вече води преговори с големи търговски вериги катоMacy’s, които да подкрепят инициативата.
Този ход бележи повратен момент в стратегията на Google, тъй като компанията има възможност не просто да предоставя линкове към информация, водеща до търговски сайтове, а самата тяда се позицонира като играч в този бизнес.Според The Wall Street Journal, именно това кара някои търговци да се притесняват, че ще загубят своята онлайн идентичност, тъй като ще попаднат под шапката на марката Google.
Ходът на Google идва на фона наповишаващото се търсене през мобилни устройства- в 10 страни по света, сред които Съединените щати и Япония, търсенето през смартфони и таблети вече превъзхожда това през персонални компютри.


Вижте повече: