liptrade logo2

Google представи проекта Jump за запис на 360-градусово видео

По време на годишната конференцияGoogle I/O 2015, която в момента се провежда в Сан-Франциско, Интернет-гигантът представи проектаJump. Това ецялостна платформа за заснемане, монтаж и възпроизвеждане на 360-градусово видео. Първи партньор на Google в реализирането на този интересен проект е известният производител на видеокамериGoPro.

Модулът за заснемане на видеото в платформата Jump е съставен от 16 камери, разположение радиално в кръг. Тази конструкция ще може да бъде направена от всеки, понеже Google обеща че ще публикува чертежите за всеобщо ползване още това лято. Прототипът на Jump използва видеокамеритеGoPro Hero 4.

Компанията GoPro от своя страна, самостоятелно ще конструира, произвежда и продава собствени модули и устройства за платформата Jump.

В новия проект се използват алгоритми на Google, с помощта на които автоматично се определя дълбочината на всички обекти, а всички видеопотоци се обединяват в общ 360-градусов видеоклип.

Получените по този начин клипове ще могат да се гледат в YouTube, като поддръжката на Jump ще започне през това лято. За по-пълно потапяне в тази триизмерна реалност Google препоръчва използването на Google Cardboard.Вижте повече: