....
IPv4

Интернет адресите IPv4 свършиха!

Интернет адресите IPv4 свършиха!

Достигнахме края на интернет ерата! Американският Регистър за Интернет Числа (The American Registry for Internet Numbers – ARIN институцията, която разпределя интернет адресите за Северна Америка) съобщи, че вече е изчерпала пула от интернет адреси, които се базират на протокола IPv4 . Въпреки, че този протокол е невидим за нас обикновените потребители, то той е изиграл огромна роля в разивитието на свързаноста на милиони устройства към интернет.

Това беше последната възможност и може би неизбежна гибел. Този протокол свърза максимален брой устройства, дори повече отколкото може да поеме. Тези новини забързаха преминаването към протокола IPv6 (следващото поколение протокол, което чака своя час повече от една дузина години). Има няколко неща, които е хубаво знаете за този следващ стандарт преди той да задоволи непрекъснатото нарастване на устройства включително термостати, смарт-часовници и други джаджи изискващи свързаност към интернет.

Еволюцията на IP

Интернет протокола (IP) е съвкупност от правила, които управляват как информацията се движи от един компютър към друг. Всеки компютър трябва да има IP адрес – това е уникален адрес, който да кажем функционира точно като уличен адрес, например. Този IP адрес казва на другите компютри къде точно е за да може да се  достави информацията до него. Както може да се досетите IPv4 е четвъртата ревизия на протокола. За първи път този протокол е предложен и внедрен през 1981 г. И както много неща от тези години започва да показва признаци на остаряване. IPv4 използва 32-битов код. Състои се от 4 секции по 8-бита всяка и разделени с точка – 194.66.82.11, например. Тази ревизия на протокола може да осигури около 4,3 млрд. уникални адреси. По времето на администрацията на Рейгън голяма част от американските домове нямаха компютър. Ето защо се е смятало, че този протокол ще е предостатъчен.

Сегашната главоблъсканица започна, когато цените на обикновения компютър паднаха, а WWW направо експлоадира през 90те години на XX в. Изведнъж всеки започна да се свързва към интернет. Сега повечето домове нямат просто един компютър, а няколко плюс таблети, смартфони и тн. С навлизането на IoT (internet of Things) хората започнаха да купуват смарт-хладилници, IP камери, смарт-телевизори и др. неща, които изискват свързаност към интернет или казано просто – уникалните IP адреси взеха да свършват.

Въпреки цифровия бум, досега нещата се компенсираха с NAT (Network Address Translation) карти във вашите рутери. NAT картата на вашия рутер може да обядинява няколко устройства в локална мрежа, които да работят зад един IP адрес. NAT картата действа като агент между локалната мрежа и Интернет. Тази функация спомогна много в запазването на IPv4 адреси. И въпреки всичко преди няколко седмици IPv4 адреси се изчерпаха.

IPv6 коригира този проблем със 128-битов адрес. Той е съставен с 8 16-битови части разделени с : (виж схемата отдолу). Тази комбинация може да осигури около 340 х 10 на 36 степен уникални адреси.

 

 

Тази комбинация се смята, че ще стигне за няколко поколения напред в цифровата епоха. Този протокол използва IPSec (това е инструмент, който криптира и удостоверява всеки пакет данни). Той е опционален за IPv4 и задължителен за IPv6. Този компонент ще затрудни доста хакерите да извършват злонамерени и незаконни атаки, на които сме свидетели днес. Има още потенциал за по-добро представяне, като по-силни и по-ефективни връзки.

Въпреки, че протоколът IPv6 е бил готов още през 1999 г., неговото приемане не е лесен процес. През 2015 г. само 14% от всички сайтове вкл. Facebook, Google, Wikipedia са приели този протокол. Защо броят е толкова малък след като от години се знае, че момента на изчерпване на IPv4 наближава? Само малък брой потребители са подготвени да приемат стандарта. По-новия протокол не е съвместим с IPv4 устройства. Така, че сайтовете, например, не са имали никакъв стимул активно да налагат този стандарт. Друга причина – реална или измислена – е трудността към преминаването на стандарта. За едни компании е лесно да поискат ново IP от своите провайдери и да решат проблема, не така стои въпроса със самите провайдери, които хостват сами сайтове и предлагат уеб-услуги като интернет, хостинг, домейн, клауд и др. Самия преход при тях е много труден. всяка грешка може да доведе до спиране на някоя уеб услуга с дни или седмици.

Денят на разплатата все пак е дошъл и ARIN принуждава всички провайдери на уеб услуги да предприемат действия по налагане на новия протокол IPv6. Обикновените потребители не трябва да се притесняват. Трудностите ще са за големите компании.

Последствия за обикновения потребител

За обикновения потребител няма да има толкова страшни последствия, колкото може да се стори на пръв поглед. Наистина трябва да се промени всяка джаджа свързана с интернет от IPv4 към IPv6 (това са компютри, антиврусни програми, рутери и какво ли още не, чиято работа е свързана с интeрнет). Самите съвременни операционни системи са подготвени за преминаването от IPv4 към IPv6. Същото важи и за Android, iOS на телефоните. Браузерите също са подготвени за преминаването към новия протокол. Единствената пречка би била в някои домашни мрежи, които ползват по-стари рутери, които не са съобразени с новия протокол. По принцип самите провайдери рано или късно ще бъдат принудени да минат към IPv6.

Хубаво е да направите няколко неща, с които да изпреварите събитията. Първа стъпка е да посетите следния сайт http://test-ipv6.com/ . За няколко секудни ще се покаже вашия IP адрес, името на вашия интернет провайдер, вашия IPv6 адрес, ако има такъв, още няколко неща за вашата готовност към IPv6. Следващата стъпка би могла да бъде да изпратите мейл към вашия интернет провайдер и да го попитате кога може да получите IPv6 адрес. По-големите западни и американски компании имат специално разработени сайтове, които обясняват на своите потребители как да преминат от IPv4 към IPv6. Следваща стъпка е да проверите дали вашия домашен рутер поддържа IPv6. Ако той е доставен от вашия нтернет провайдер, питайте го. Ако вие си купувате мрежовото оборудване, то проверете в сайта на производителя дали е свъвместим. Ако не е, хубаво е да се апгрейднете и да чакате промяната. Лошото е, че може да попаднете на устройство, с което ще може да отваряте само IPv6 сайтове. За това внимавайте и питайте.

 

Екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »