....
няколко мита за батериите

Истина или лъжа? Няколко мита за батериите

Истина или лъжа? Няколко мита за батериите

Батериите присъстват активно в нашия живот през последните няколко десетилетия. Въпреки това съществуват няколко заблуди, които ни съпътстват, но активно прилагаме днес. Част от тези заблуди може да са били истина в началото на 90те години през миналия век, когато масово са се ползвали никелови батерии. Днес обаче почти всички производители на батерии произвеждат литиево-йонни или литиево-полимерни батерии, които следват други правила за ползване, съхранение, зареждане и тн.

1. Мит. Оставянето дълго време на зарядно може да презареди вашата батерия

ЛЪЖА. Това не е истина. Или поне вече не е истина. Повечето зарядни за лаптопи, таблети и зарядни от клас АА и ААА за батерии са достатъчно интелигентни да разберат кога една батерия е напълно заредена, за да спре зареждането. Ако батерията, телефона или друго устройство е оставено дълго време на зарядно и капацитета й падне на 97-98%, то зарядното отново ги зарежда до 100%. Оставяйки да се зарежда цяла нощ на зарядно може да има известен ефект по годноста на батерията в дългосрочен план, но не е толкова вредно за батерията колкото мнозинството от нас си мислят. Производителите на лаптопи съветват веднъж месечно, ако ползвате вашия лаптоп само на ток, да „изпитате“ вашата батерия, като я изтощите напълно.

2. Мит. Винаги трябва да изтощите батерията напълно

ЛЪЖА. В днешно време батериите никога не се изтощават напълно. Това, че на вашия телефон пише, че батерията е на 0% не значи, че тя напълно е изтощена. В нея има останал заряд. Според специалисти той е около 10%. Достатъчен е, когато натиснете пауър бутона да ви изпише съобщение, че батерията е изтощена и трябва да се зареди. Ако все пак оставяте всеки ден батерията да ви бъде изтощена докрай, това може да повлияе на нейната ефективност в дългосрочен план. Тук е описано по-подробно на английски език. Накратко – за по-дълъг живот на батерията, не я изхабявайте всеки ден напълно.

3. Мит. Винаги зареждайте устройство напълно преди първото му ползване

ЛЪЖА. Няма абсолютно никакво значение дали ще заредите едно устройство напълно или не преди първото му ползване. Някои прозводители го препоръчват, защото по този начин започва един т. нар. калибровъчен процес, който трябва да установи всяка нова батерия как се държи. Това не е необходима стъпка, тъй като повечето съвремнни батерии могат да се само-калиброват независимо от заряда.

4. Мит. Да пазите батерията в хладилника.

ЛЪЖА. Това не само не е истина, но може да бъде много опасно. НЕ ГО ПРАВЕТЕ! Екстремните температури (студено/горещо) особено за дълги периоди от време са вредни за всички видове батерии. Запомнете батерията е съвкупност от химикали, които запазват енергията. Ако направите нещо, което може да обърка тези химикали, то може да има опасни последствия. За дълъг живот на батерията най-подходящата температура е м/у 20-25 градуса по Целзий и влажност между 35 и 65% по RH. Една такава батерия поставена в магазина може да има м/у 10-15 години годност, ако е литиево-йонна и от 5 до 10 години, ако е алкална.

Веднага ще попитате защо батерията на вашия телефон се скапва на втората година, нали? Запомнете едно, колкото повече се ползва, толкова повече се скъсява живота й.

За повече информация се свържете с Вашата компютърна поддръжка или с нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

 

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »