....
Фалшив сайт

KAK ДА ПРОВЕРИМ ЕДИН САЙТ ДАЛИ Е ФАЛШИВ?

Фалшив сайт

Не губете своите пари в сайтове, които целят да ви измамят и излъжат. Прочетете за какво трябва да гледате, когато пазарувате онлайн.

Все по-трудно става да различите един фалшив сайт от нормалните. Кибер-престъпниците стават все по-изобретателни в прикриването на същинските намерения.

Какво е фалшив, измамен или подвеждащ сайт първо? Всеки сайт, който прикрива своята същност със цел да измами своите потребители и да ги направи жертва във финансова измама или киберпрестъпление.

Можем да препоръчаме на какво да обръщате внимание при пазаруването или ползването на онлайн услуги. Има 8 неща, за които трябва да гледате, когато пазарувате онлайн.

  1. Проверка на домейна

Много от фалшивите сайтове използват имена близки до официалните на известни брандове, но не са официални. Имена катo www.discountnikeoffers.com, www.bestiphoneprice.com и т.н. трябва да будят съмнение.

  1. Цените са прекалено ниски

Цените са прекалено ниски, внимавайте! Фалшивите сайтове използват примамката – прекалено ниски цени, за да привлекат наивни клиенти, за да им продадат фалшиви, несъществуващи стоки. Често пъти тези цени комбинирани с крайни срокове или ограничено количество, което да накара потенциалните жертви да действат бързо и безразсъдно.

  1. Никога не плащайте с банков превод

Ако ви накарат да плащате нещо онлайн чрез банков превод, това трябва да бъде червена лампа за вас. Ако платите стока с кредитна карта, която не съществува или е фалшива, то понякога има начини да си възвърнете сумата. Ако платите с банков превод, възможността да си върнете сумата е нищожна.

  1. Разгледайте сайта внимателно.

Отделете няколко минути, за да разгледате сайта. Влезте в секция „За нас“ (About Us). Обърнете внимание на текстовете. Ако текстът е написан с много граматически грешки, то най-вероятно са ползвани софтуери за автоматично превеждане. Това значи, че някой е създал сайта на чужд език и за разширяване на броя на жертвите е преведен на различни езици.

Проверете за контактна информация.  В легитимните сайтове има ясно посочен адрес, фирма, която го обслужва и всякаква търговска информация. Ако такава информация липсва, не пазарувайте. Ако има само контактна форма без никаква друга описана информация, отново внимавайте. Всяка компания, която иска да прави законен бизнес трябва да осигури контактна информация за своите настоящи и бъдещи клиенти. Липсата й води сайта към графата „много съмнителни“.

  1. Проверете политиките за връщане на стока или услуга

Ако една компания продава стока или услуга онлайн трябва да има ясна политика за връщане на стоките и услугите. Трябва точно да е указано как и къде могат да се върнат. При какви условия. Как третират и личните данни, GDPR политики и тн. За фалшивите сайтове са важни фалшивите обяви.

  1. Прочетете онлайн ревюта за сайта

Потърсете и прочетете онлайн ревюта за сайта, от който смятате да пазарувате. В БГ не съществуват достатъчно добри аналози като www.trustpilot.com . За това потърсете техните бизнес страници в социалните платформи и какво пишат там. Също проверете колко скорошни са мненията. Трябва да внимавате, ако ревютата са: подобни, повтарящи се, без подробности/факти, скорошни или са много малко.

  1. Има ли някакъв знак/сертификат за доверие

В много браншове има определени сертификати за доверие, регистрация и права да се продават определен вид стоки и услуги. Според статистика проведена от ANEC (European Consumer Organisation) казва, че над 70% от потребителите предпочитат да пазаруват от доверени и сертифицирани сайтове.

  1. Гледайте за SSL сертификат

SSL сертификатът значи, че връзката до сайта е криптирана. И плащанията до него не могат да бъдат прихванати. Повечето сайтове днес разполагат със SSL, но ако забележите липсата на такъв, не пазарувайте. Какво е SSL

КАКВО Е SSL, TLS & HTTPS?

Тези 8 проверки ги правете заедно. Обръщайте внимание на всеки дребен детайл и бъдете нащрек.

За повече информация се свържете с Вашата компютърна поддръжка или с нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »