....
images_Novini_2015_888009725

Как да удължите живота на батерията на вашия лаптоп?

Повечето от нас са изпивтали ужаса на път, на летище, на презентация, когато най-много ни трябва батерията на лаптоп, то да открием, че e на много малко проценти или е почти умряла. А вие сте си забравили адаптора или просто няма контакт къде да се включи и да се зареди и е почти невъзможно да си довършите работата с оставащите проценти. Не трябва да се отчайвате, защото съществуват няколко хитрини, които може да приложите, с които да удължите времето докато вашата батерия изключи или просто превантивно да се прилагат, за да се избягват такива стресови ситуации.

Първите няколко трика са за времето, когато сте притиснати с оставащите няколко процента батерия. Те няма да ви увеличат процентите, но ще увеличат времето, което може да ползвате вашия лаптоп.

1. Активирайте вашия еко-мод на работа на латопа

 Еко мод или спестяващия батерия начин на работа на лаптопа ви задейства няколко процеса, които оптимизират работата му.  

 

2. Изгасете някои от периферните устройства и затворете портове

Изгасете свързани към лаптопа устройства, които може да не ползвате в момента (безжичмни мишки, външни дискове, които са свързани към него), може да изключите WiFi мрежата, bluetooth и др. Всяко свързано устройство черпи от ресурса на батерията. Преди да спрете, което и да е устройство от лаптопа трябва да се убедите, че то не ви трябва към момента. Внимавайте да не спрете диск, от който се зарежда ОС. Спирането на устройствата става през Device Manager. Устройството, което искате да спрете като WiFi адаптер, bluetooth, оптично устройство става чрез натискана на десен бутон в/у него и избиране на командата disable.

 

3. Направете допълнителни настройки

Ако не се нуждаете от осветена клаваиатура. изключете я. Голям потребител на енергията на вашата батерия е екрана на лаптопа. Намалете яркостта на екрана и резолюцията му. Това ще ви спечели време, което може да ползвате лаптопа. Изключете звука. Няма нужда от него, ако попълвате особeно документ. Така говорителите няма да черпят никаква енергия.

 

4. Спрете програми и процеси

Не само хардуера черпи ресурс от вашата батерия. Същото го правят различни програми и процеси от вашата ОС. Изключете ненужните програми и процеси. В Task Manager ще видите всички работещи програми. Спрете тези, които не ви трябват, но не сте затворили. Там също можете да спрете процеси свързани с видео, звук, клауд услуги и др., които не ви трябват в момента.

 

5. Опростете начина на работа

Работенето на много програми едновременно (multitasking) е много хубава функция на съвремннтите компютри, но когато разполагате с батерия или сте на ток. Когато обаче сте с ограничени ресурси мултитаскинг-а натоварва процесора и оттам батерията. За това затворете всички останали програми.

 

Превантивни мерки, които може да вземете, за да не се стига до стресова ситуация.

 

6. Грижете се за батерията

Ако вашата батерия се маха от лаптопа, то много важно е да поддържате слота, който свързва батерията с лаптопа чист. Така батерията прави добър контакт. Също така винаги чистете вашия лаптоп от прах. Топлината ще скъси живота на вашата батерия, за това поддържайте добре работещо охлаждане на лаптопа.

 

7. Други настройки.

Дефрагментирайте редовно твърдия си диск. (НЕ ДЕФРАГМЕНТИРАЙТЕ SSD. Това ще доведе до намаляване на обема му.) Активно работещ твърд диск черпи ресурс. На компютъра му трябва повече време да достигне до нужната информация, когато твърдия диск не е дефрагментиран, т.е. ще изхаби повече енергия. Win 7, 8 и вече 10 правят дефрагментирането автоматично. Може да проверите дали това се случва редовно. 

Почиствайте редовно вашия лаптоп от ненужен и зловреден софтуер 

 

8. Апгрейдвайте редовно лаптопа си

 

Ако смените твърдия си диск с SSD, например, това ще намали черпенето на енергия. Дефрагментацията също ще отпадне като задължение. Добавянето на допълнително памет също ще подобри батерията. Знаете, че паметта (RAM) запаметява краткосрочната информация. Колкото повече памет, толкова по-малко ще трябва да се търси тази информация на твърдия диск, т.е. да върти.

 

9. Купете си допълнителна батерия

Осигуряването на резервна батерия ще намали риска от попадане в стресова ситуация.

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »