....
images_Novini_2015_Contact

Как да забързате вашия компютър без да харчите допълнително пари?

След време всеки един компютър показва признаци на остаряване. Програмите, които едно време са летели, започват постепенно да се забавят. Започвате да се чудите дали вече не е време за нов компютър. За щастие има няколко трика, които може да приложите, с които да забързате вашия компютър преди да дадете пари за нова конфигурация или нов преносим компютър.

1. Променете електро настройките (power settings) към високa производителност (high performance)

Тази опция е особено важна за преносими компютри, когато вашия Windows може да намали производителността на лаптопа в името на по-дълъг живот на батерията.

 

2. Ръчно задайте приоритетите на вашия процесор

Това е опция, в която може да зададете кои програми да се обработват с приоритет от процесора. Възможно е да има някоя програма, която да взема голяма част от ресурсите на компютъра без да е най-важна в случая. Трябва да влезете в Task Manager -> Processes -> Details да кликнете с десен бутон в/у програмата, която „яде“ от ресурса и да зададете нисък приоритет (Set Priority to Low). Така вашия Windows ще знае, че трябва да разпредели ресурсите първо на други програми и след това на тази.

 

3. Отворете монитор на ресурсите (Resource Monitor)

Отворете монтор на ресурсите. Това е опция, която много добре онагледява, коя програма какъв ресурс взима от всички компоненти на компютъра. Намира се е Task Manager -> Performance и в долния край кликнете на Open Resource Monitor. Онагледява реално кои програми забавят най-много вашия компютър

 4. Разчистете вашата стартираща папка (startup folder)

Очевиден знак за забавянето на вашия компютър е забавянето на стартиране на оперционна система. Това може да се дължи на факта, че има зададени много програми, които стартират със стартирането на ОС. Това не е проепоръчително поради няколко причини. Първо Windows-a трябва да извърши и зареди доста програми преди да е завършил своето стартиране. Второ тези програми продължават да работят успоредно с ОС като по този начин черпят от ресурса на компютъра. С някоя безплатна програма като Аutoruns for Windows може да проследите кои Ваши програми стартират заедно с вашата ОС и да прецените кои да изключите от стартиране заедно със стартиране на ОС.

5. Почистете вашия диск с CCleaner

Това е програма, която чисти нежелания софтуер от вашия компютър. Когато инсталирате даден софтуер е възможно да качите с него нежелан софтуер. Деинсталцията може да стане ръчно или с програмката CCleaner, който може да премахне допълнителния софтуер.

6. Сканирайте периодично против malware софтуер.

Malware е термин, който обхваща всякакъв зловреден и агресивен софтуер във вашия компютър като вируси, червеи, троянци, шпионски софтуер и др. Най-подходящия софтуер за това е Malwarebyte Anti-Malware. Безплатна програма.

7. Убедете се, че вашия е Windows е последна версия

Апдейта на вашия компютър е важен. Може да ви се струват досадни непрекъснатите апдейти на вашата ОС, но в дългосрочен план това пести време. Последните дефиниции (апдейти) на ОС и вградената й антивирусна програма Defender. Това подобрява сигурността на вашия компютър.

8. Редовно апдейтвайте драйверите на видео-картата

Това е особено важно, ако компютъра се ползва за игри или видеообработка. Последните дефиниции на драйверите оптимизират работата на видеокартата.

Други съвети, които специалистите препоръчват е да се ползват по-леки за компютъра алтернативи. Вместо Microsoft Office да се ползва Libre Office, вместо Photoshop безплатната Gimp, вместо браузер IE може да ползвате Chrome или Firefox, вместо Adobe Reader да се ползва Foxit Reader, вместо Windows Media Plkayer да се ползва VLC и тн.

Ако все пак не успеете да забързате вашия компютър в приемливи за вас темпове, то винаги можете да го донесете за безплатна диагностика в офиса на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »