....
images_Novini_2015_388677-11-weird-tricks-you-can-do-with-your-smartphone-camera

Какво още може камерата на вашия смартфон?

Съвременните телефони промениха нашия живот. Всеки един от нас всеки ден се разхожда с достатъчно добро устройство, което притежава много добра камера.  Чрез нея може да снима, сподели и да достъпи снимка моментално.  Всеки един може да изрази своето лично мнение почти моментално. Снимка + аплоуд и всички вече знаят. Наистина има моменти, в които чрез нашите телефони сме допуснали света в малко по-лични пространства, но като цяло съвременните смартфони може да се каже, че са подобрили нашия живот. Колкото и добре да познавамe функциите на камерата на нашия смартфон, то тук ще изброим още няколко неща, за които може и да не подозираме, че съществуват, но е хубаво да знаем за тях.

1. Повечето телефони могат да виждат в инфрачеревния спектър на светлината.

Ако насочите устройство, което излъчва инфрачвервени лъчи към камерата на телефона, то на дисплея ще премигне червен цвят. Тази функция няма особено приложение освен да проверим дали батериите на дистанционното за ТВ работят. Насочвате дистанционното към камерата и натискате бутон, ако светне датчика, то значи батериите работятг.

Това е възможно, защото датчиците на повечето цифрови камери могат да уловят светлина, която е невидима за невъоръжено човешко око. Понякога уловената светлина я препредават като имидж на диплея. На някои устройства като iPhone 6 & ipad Air 2 тази светлина не може да бъде уловена, защото те са снабдени с филтри против инфрачервена светлина за по-добри снимки.

 

2. С камерата може да направим снимка от телескоп.

Камерата на всеки един мобилен телефон се справя много добре с правенето на снимка от телескоп. Просто приближете към края на телескопа и телефона ще направи увеличената снимка.

 

3. С бутона на звука може да направите снимка.

 Особено помага при правенето на селфи.

 

4. Може да сканира и цифровизира старите ленти за фотоапарати.

Не е най-подходящото устройство за сканиране и цифровизиране на негативите на старите фотоленти. За тази цел има специализирани устройства, които се справят далеч по-добре като Lomography Smartphone Film Scanner, например. Но за бързо сканиране и разглеждане на вашите стари негативи, то и вашия телефон може да се справи. За Android има даже специално разработено приложение като HELMUT Film Scanner.

 

5. Може да правите панорамни снимки дори в движение

 

6. Може да се мултиплицирате на снимка

Става просто. Докато някой ви снима на панорамна снимка, просто трябва да минете зад фотографа и да се появите на другия край на панорамата. Така във вашата панорaмна снимка ще има два ваши образа без да се налага да ползвате приложение като Photoshop.

 

С различни приложения камерата може да я ползвате за баркод четец, измерване на пулс, правене на различни ефекти на снимките и др.

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »