images_Novini_2015_IE

Майкрософт спира поддръжката на Internet Explorer 8, 9 & 10

Тези, които не се апгрейднат до по-нова версия рискуват да бъдат по-податливи на зловредни атаки в кибер-пространството.

Въпреки, че потребителите на продуктите на Майкрософт по принцип недолюбват Internet Explorerто не може да се отрече, че този браузър помага на милиони да направят първите си стъпки в интернет. Браузерът наистина не е толкова популярен както едно време е бил, но въпреки това Майкрософт продължи да поддържа по-старите версии със цел да предпази потребителите. За потребителите на версии 8, 9 § 10 вече не е такъв случая. Компанията официално спря техническата поддръжка за тях.

Това не би трябвало да идва като шок на потребителите, защото първото прес-съобщение на компанията за това дойде вкрая на Юли 2014 г. Браузерът не умира напълно, защото компанията ще продължи поддръжката на 11 версия на Internet Explorer и на новия вече бразуер Microsoft Edgeкойто идва с Windows 10 и предлага интеграция с CortanaАко решите все пак да останете на по-старите версии от компанията съобщават, че така се излагате на по-голям риск от заразяване с вируси и друг зловреден софтуер, с който може да ви източат данни или да ви хакнат компютъра.

Според сайта www.netmarketshare.com около 19,8% от потребителите са ползвали версиите 8, 9 § 10 към декември 2015 г. в световен мащаб. Със спирането на техническата поддръжка Майкрософт се надява да намали тези цифри и да увеличи обема на по-новите си браузери. Съществува обаче и много реален шанс част от сегашните потребители на тези версии да се прехвърлят към Chrome или Mozilla Firefox.

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД