....
METAVERSE - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?

METAVERSE – КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?

METAVERSE.

Както всички знаете Facebook промени своето име на Meta. Това разпали доста дискусии какво точно е Metaverse. Какво трябва да знаем  и какво се крие зад този термин – Metaverse? Ако сте чели различни идеи и теории, то вероятно всички може да са верни. Или поне отчасти. Важно е да знаете, че това е бъдещето и че е важно да сме запознати какво ни очаква през идните години.

Най-просто казано Metaverse е комбинация от множество технологични елементи, но в най-голяма степен това е комбинация от VR (виртуална реалност), блокчейн и web3. Отдлено се преплитат технологии като видео конференции, игри, социални медии, стрийминг и др. Как точно ще работят тези технологии и до каква степен и тежест, времето ще покаже.

Web3?

За да разберете какво е web3, то първо трябва да знаете какво е web1 & web2. Web1 се смята, че е началния етап на интернет. Това е просто програмен код, който е изпълнявал дадени команди по трансфер на информация. Бил е доста сложен за ползване. Web2 е интернета, който познаваме днес. Глобалната мрежа заедно с youtube, Instagram, милиони сайтове и тн. Големият недостатък web2 e, че единствената собственост, която реално имате онлайн е домейна, чрез който се визуализирате в мрежата. Освен него реално не можете да ползвате нищо онлайн. Дори съдържанието, което качвате в социалните мрежи като снимки, видео, текст във всеки един момент може да бъде премахнато от платформата. Т.е. това съдържание се контролира от трето лице реално. Всъщност това трето лице в днешно време се представлява от една шепа огромни компании, които контролират всичко в web2. Всеки един сайт, приложение или оналйн собственост всъщност е собственост на някоя от тези компании.

Какъв би бил живота, ако има някъде пространство в интернет, което функционира независимо от тези компании? Място, в което ние сме си собственици на нашите данни,  идентичност и връзки с останалите потребители. Какво би било, ако нашето онлайн присъствие, дигитална собственост може да съществува без бранд, корпорация или платформа, която прави възможно нашето онлайн присъствие сега?

Тук е момента, в който се включва web3. Web3 реално е следващия етап от развитието на интернет. Също спокойно може да бъде наречен децентрализиран интернет. Самия интернет може да бъде ползван от всеки на принципа на блокчейн технологията без да се притеснявате, че може да бъдат ползвани данните ви с търговска цел.

Самите тоукъни и крипто са базирани на web3. Оттам идва обещаващият възход в развитието им, който наблюдаваме последните години. За първи път всеки може да има т.н. част от интернет и никой, дори правителството, не може да ви каже какво да правите с тях. Това е поредната стъпка към абсолютната свобода на интернет.

Предистория.

Думата Metaverse за първи път се появява във фантастичния роман на  Нийл Стивънсън Snow Crash отпреди 30 години, в който хората се събират и контактуват в един гигантски виртуален мултиплейър. Днес термина се използва за непрекъснато развиващо се дигитално пространство, което може да се ползва без корпоративна намеса. За разлика от web2, web3 ще бъде поддържано от огромен брой индивидуални нодове (nodes) разпръснати по целия свят. Няма да има нужда от познатите глобални платформи от днес за достъп до нашето цифрово АЗ, защото блокчейн технологиите ще гарантират доказателство за съществуване (Proof of Existence) за всяко нещо цифрово отражение, както в момента гарантират доказателство за работа (proof of work) за крипто токъните от днес.

За да обясним защо Metaverse e следващото голямо нещо, трябва да погледнем назад във времето технологиите, с които сме се сблъсквали. Преди да навлезе първата техника, вниманието на човека към заобикалящия го свят (физическия) е било заето над 99%. С навлизането на ТВ това внимание спада до 85%. Компютрите го намаляват на 70%. Последните години смарт-телефона отнема около 50% от нашето внимание. Оттук нататък всяко нова технология ще намалява този % все повече и повече. Може да отнеме десетилетия, но е напълно възможно нашето внимание в даден момент да бъде 99% заето от виртуалния свят.

ЗАЩО METAVERSE Е СЛЕДВАЩОТО ГОЛЯМО НЕЩО?

  1. Гарантира, че ние сме собственици на нашите цифрови данни.

В днешно време корпорациите са собственици на нашите данни и съдържанието, което правим в интернет. Какво правят големите социални платформи в момента?  Анализират нашето онлайн поведение и след това ни обсипват с таргетирани реклами, например.

  1. Децентрализира на влиянието.

Никой или нищо може да контролира Metaverse. Когато ние имаме свободата да сме си собственици на нашите цифрови данни няма да има нужда от посредничеството на трето лице (корпорация) да пътуваме интернет пространството. Google и Facebook (Meta) ще бъдат просто едно от безбройните места, в които можем да влизаме и изследваме онлайн.

  1. Интернет ще бъде свободен.

Все още изглежда далеч това време, но един свободен и безграничен интернет е напълно вероятен. Блокчейн мрежите спомагат за появата на Metaverse, в която ние ще се движим по-свободно, ще имаме повече лична цифрова автономност в нашата цифрова реалност.

  1. Това ще е творческо надграждане на човешкото съществуване.

Metaverse добавя измерения в нашето изразяване и общуване. Съществуването в няколко цифрови идентичности без да разкриваме нашета истинско АЗ ще стане норма. Самоизразяването ще се развие в няколко посоки и технологиите ще увеличат нашата възможност да изследваме кои сме ние и кои искаме да бъдем.

  1. Премахва много ограничения на реалния (физическия) свят.

В Metaverse няма да има ограничения колко цифрово пространство да ползваме, да построим и изследваме. Не съществуват ограниченията, които физическата Вселена ни поставя. В дигитална среда може да създадете ваш собствен цифров свят, да посетите съществуващи места/измислени светове виртуално, като единствената граница би била Вашата фантазия.

  1. Отваря се абсолютно нова глобална икономика.

Първите стъпки вече се правят с крипто токъните. Тепърва ще се появяват пазари, които няма да бъдат регулирани от правителства, а от глобално приети общи правила, които най-добре ще организират нашите финансови нужди в Metaverse.

Как работи Metaverse?

Основната инфраструктура на Metaverese ще се подчинява н принципа на общественото добро. Никой няма да я контролира. Ще е собственост на всички, които допринасят за нейното съществуване. Колкото повече инвестираме в услуги и инфраструктура на Metaverse, толкова по-бърза и по-добра ще става.

В момента Metaverse e в нейния бебешки период. Има два основни начина за развитие, които ще я отделят от днешния интернет.

  • Преносимост (portability). Съдържанието в нея няма да се натрупва на едно място. Ако качите някакво съдържание от вашия портфейл (wallet) в дадено място/приложение в Metaverse, то лесно може да го изместите на друго място, ако решите. И никой не може да го модифицира, промени.
  • Децентрализирани нодове. В момента има повече от 11 000 нодове, които изграждат цялата мрежа на Ethereum в целия свят, което значи, че ти не си зависим от един сървър или компания, за да получиш каквото искаш. (Може да видите реално време колко нода поддържат Ethereum тук, например.)

Никой не може да модифицира блокчейн на протоколно ниво. Има начини това да стане на приложно ниво (application level). Един от примерите на такъв вид модифициране е начин на управление на блокчейна – основан на принципа на консенсуса на управление, където индивиди могат да предлагат промени, а общността да приема или отхвърля как да се развива приложението във времето.

Кога Metaverse ще започна да съществува напълно?

Metaverse не е място. Не е нещо, което може да бъде докоснато. Много хора смятат, че това ще е някакво откритие или промяна за една нощ, което ще превърне изведнъж Metaverse в основно течение в нашия живот. Не, няма да стане така. Ще стане постепенно. Ще минат години, дори десетилетия. Промяната е започнала и ще продължи до точката, когато нашия виртуален живот ще стане по-важен от физическия.

За повече информация се свържете с Вашата компютърна поддръжка или с нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »