....
liptrade logo2

Microsoft спира поддръжката на алгоритъма SHA-1 през месец юни 2016 година

Софтуерният гигант смяташе да се откаже от поддръжката на SHA-1 от 1-ви януари 2017 година, но сега промени решението си.

Следвайки примера на Mozilla, Microsoft възнамерява да блокира работата с алгоритъма SHA-1 в операционната система Windows още през месец юни 2016 година. Корпорацията възнамеряваше подобно на Google да блокира подписаните със SHA-1 TLS-сертификати от 1-ви януари 2017 година, но във връзка с новите усложнени атаки върху този алгоритъм, датата бе променена.

Съмненията в безопасността на този алгоритъм принудиха Microsoft, Google и Mozilla да обявят, че техните браузъри престават да приемат SSL-сертификатите подписани със SHA-1. Компютърните експерти на компаниите доказаха, че е възможно да се създаде фалшив сертификат със същия хеш, като оригинала, и по този начин потребителите могат да бъдат накарани да взаимодействат с вредоносни сайтове.

Миналия месец стана ясно, че разшифроването на този алгоритъм с помощта на облачна услуга струва 75 – 120 хиляди щатски долара.

Вижте повече

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »