....
images_Novini_2015_google-chrome-sign

Някои функции на Google Chrome, които може би не знаете

Google Chrome e един от най-използваните браузери в света. Въпреки всичко доста негови потребители не знаят за някои негови полезни функции, с които могат да подобрят всекидневната си работа.

1. Google chrome може да ползвате като търсачка във вашия сайт.

Ако вашия сайт има търсачка, то след кликване на десен бутон в/у нея и натискана на „Add as search engine…“. Така вие добавяте Вашата търсачка като още една опция търсене освен вградените по под разбиране търсачки в Google Chrome.

След като направите това, то може директно в полето на браузера да запишете ключовата дума, която иската да търсите в конкретния сайт и браузера ще я намери.
Вижте картинката по-долу.

SearchinYourSite

 2. Вашия Google Chrome e калкулатор. 

Може би не знаете, но Google Chrome може да пресмята елементарни математически задачи. Достатъчно е да напишете математическа задача в полето на браузера и отговора ще се появи м/у предложенията отдолу. Тази функция работи само, ако Google ви е търсачка по подразбиране в браузера. С Yahoo и Bing не разботи. Също така не работи, когато работите в инкогнито прозорец.

358730 your omnibox is a calculator

 

3. Вашия Google Chrome е преобразувател на различни мерни единици

 

 Google Chrome може да преобразува различни мерни единици без да е нужно да посещавате страницата на Google. Подобно на калкултаора, когато напишете някаква мерна единица в полето на браузера, то ще ви се появат предложения в други мерни единици.  Ако напишете 9 inches браузера автоматично ще даде предложения за дължината в cm. Ако искате в друга мерна единица, то трябва да напишете 9 inches = m, например.

Тази функция работи, ако Google ви е търсачка по подразбиране и не работите в инкогнито страница.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 4.  Чрез браузера може да търсите снимки, думи и текст.

Ако намерите снимка на вашия компютър и не знаете каква е, от къде е дошла. Просто я дръпнете в/у Google Chrome и ще видите откъде е дошла. Същото става и с текс, дума. Просто маркирайте и придърпайте към полето на браузера и веднага ще се изпълни търсене по зададените критерии.

 

5. Може да използвате клавиши на клавиатурата, за да разглеждате бързо вече отворени страници на браузера.

Ако сте отворили много различни страници на браузера, а ви се налага бързо бързо да погледнете в някоя друга, то може да използвате бутона ctrl и бутон от 1 до 9. Всеки бутон се асоциира с дадена отворена страница от ляво на дясно. Ако натиснете бутоните ctrl и 4, например , ще ви се отвори 4тата страница от ляво на дясно.

 

6. Може да движите (скролвате) по отворената страница само с клавишите на клавиатурата

С натискането на spacebar може да скролвате надолу по всяка една отворена страница. А с натискане на shift + spacebar да скролвате нагоре. 

 

7. Търсене в нова страница

Искате да отворите търсене на дадена дума или израз в нова страница без да затваряте страницата, в която сте в момента. След като сте написали думата в полето на браузера просто натиснете бутоните alt + enter и търсенето на зададената дума ще се извърши в нов прозорец.

 

8. Можете да отваряте случайно затворени прозорци

Google Chrome ви позволява да отваряте случайно затворени прозорци. Просто трябва да натиснете едновременно бутоните ctrl+shift+T и браузера ще отвори последния затворен прозорец.

 

9. Лесен достъп до менюто за изчистване историята на браузване

С натискане на бутоните ctrl+shift+delete се отваря менюто Clear Browsing History. Чрез негго може да изтриете сайтвоете, които сте посетили, пароли и др.

 

10. Създаване на икони с линкове на вашия десктоп

Може да придърпате с мишката маркиран линк от полето на браузера директно на вашия десктоп. Google Chrome си създава иконка с линка, който може да кликнете по-късно.

11. Добавяне на цветна тема в Google Chrome

 

Ако ви е омръзнала стандартната тема на Google Chrome, то може да изтеглите от Chrome Store някоя тема (в повечето случаи безплатна) и така да разнообразите изгледа на вашия браузер. Трябва да отидете на следния адрес  и да си подберете тема, която ви харесва.

 

Google Chrome е унивесрален интернет браузер, който включва още много функции. 

 

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »