....
liptrade logo2

Sirius: гласови помощник с открит код и BSD лиценз

Екипът Clarity Lab от университета в Мичиган предлага софтуер с открит сорс-код за персонален компютърен помощник. Програмата, създадена от тази група разпознава човешкия глас, търси и отговаря на въпроси, съвсем като Siri на Apple, Google Now на Google, и аналогичните решения от Microsoft и Amazon.Проектът се нарича Siriusи дори има по-големи възможности от неговите аналози – така например, на програмата може да бъде показано изображение и да й се задават въпроси, свързани с него.

 

Проектът се финансира от Google, DARPA, американските военни и Националния научен фонд на САЩ.Кодът на Sirius се разпространява с BSD лиценз, което означава, че е изцяло открит и безплатен за всички желаещи, и че всеки може да използва неговата функционалност в свои проекти и разработки.Кодът на проекта вече е публикуван в GitHub, като самата система е доста сложна. За да се използва Sirius е необходимо инсталирането на много други отделни програми –  Sphinx, Kaldi, Protobuf, Speeded Up Robust Features (SURF, базиран на OpenCV). Научната работа за Sirius ще бъде представена на конференцията ASPLOS 2015, както и подробни инструкции за инсталиране и използване на персоналния помощник Sirius.

Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »