....
liptrade logo2

Асанж: Sony се намира в центъра на геополитически спор

Преди дни висъобщихмеза публикуването от страна наWikileaksна пълния архив с имейли и някои документи, откраднати при пробива към системите и мрежите наSony Picturesпрез миналата година.

 

 

 

Припомняме, чепрез ноемвриминалата година неизвестна хакерска групировка, именуваща сеGuardian of Peace(GOP) нанесе удар по системите и мрежите на американското студио Sony Entertainment. При атаката, наречена от мнозина „безпрецедентна“, бяха откраднати множество документи, записи от провеждана комуникация, лични данни на служители на студиото, продуценти, актьори и режисьори, с които то е работило. Освен това бяха нанесени и допълнителни щети, между които и кражбата на някои филма, които все още не бяха пуснати по кината. Хакерите качиха голяма част от данните в Интернет, откъдето те можеха да бъдат свалени свободно. Wikileaks се възползваха от това. Събрахаархивите, които можеха да се намерят вИнтернети ги представиха като една огромна база данни на своя сайт.
The Sony Archivesпредставлява база данни, съдържаща огромен масив от данни, включващ173 132 имейла и 30 287 документа. Самия акт наWikileaksне се приема еднозначно от потребителите на Мрежата и хората от американското студио. В защита на своето действие обаче,Джулиан Асанж, ексцентричният основател на платформата сподели, че въпросните данни принадлежат на общественото пространство.
„Архивът представя начина, по който работи една многонационална корпорация. Мястото му е в общественият домейн“, споделя той в наскоро провело се интервю с него. Той разкрива и нещо доста любопитно. По думите на Асанж,Sony Picturesе въвлечено в мащабен геополитически спор. Той подкрепя твърдението си, заявявайки, че в архивите се съдържа и запис на комуникации, водени между мениджъри на студиото и американски правителствени представители. Те изисквали от Sony да им помогне с пропаганда, като създаде филми, в които се представя „определена“ гледна точка и е насочена към районите, които Ислямска държава и Кремъл имат силни позиции. Става дума за комуникация междуРичард Стенгълот Държавния департамент наСАЩ и изпълнителния директор на студиотоМайкъл Линтън, който моли за помощ за отразяване на теми, свързани с ИД в Близкия изток и с ролята на Русия и източно-европейските държави.
„И в двата случая, има милиони хора в тези райони, които получават изкривена визия за реалността. И това не е нещо, с което Държавният департамент може да се справи сам“, се чете в писмото. „Би било чудесно, ако може да съберем екип, който да ни помогне да се справим с тези две големи предизвикателства“,добавя Стенгъл

Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »